søndag den 29. december 2013

THE PAN BOOK OF HORROR STORIES byder på god, gammeldags uhygge

Her i juledagene er jeg blevet færdig med at læse første bind af THE PAN BOOK OF HORROR STORIES. Jeg vil som sådan ikke kalde det et nostalgisk trip - forstået på den måde, at jeg vist nok aldrig har ejet et eksemplar af serien, der ellers er den mest sejlivede og mest populære horror-antologi-serie på markedet. Hele 30 bind udkom i årene 1959 til 1989.

De fleste af bindene blev redigeret af den erfarne antologi-redaktør Herbert van Thal, der døde i 1983. I de første år hentede han især historierne fra en tidligere serie, nemlig NOT AT NIGHT; redigeret af Christine Campbell Thomson i årene 1925-1937. Senere fandt nyskrevne, originale historier vej til THE PAN BOOK OF HORROR STORIES.

Men det første bind byder altså på genoptryk, og det er pudsigt at læse de 22 historier, der virker lidt tyndbenede og gammeldags i det. Kun en håndfuld af dem er i topklasse; herunder Bram Stokers THE SQUAW (der også vakte minder om den fine tegneserie-version, jeg læste som barn i GRU-hæfterne) og Hazel Healds THE HORROR IN THE MUSEUM (i virkeligheden var H.P. Lovecraft ghostwriter på historien, hvilket man tydeligt kan fornemme).

THE PAN BOOK OF HORROR STORIES er eftertragtet af samlere, og kan hente pæne priser på brugt-markedet. Især er bind 28, 29 og 30 ganske dyre, fordi oplagene ikke var så store. Nu har jeg så ikke brugt en formue på bind 1 - den blev nemlig genoptrykt i 2010 i en fin paperback-udgave, der genbruger det originale omslag fra 1959. Det er meget cool lavet.

4 kommentarer:

  1. Jeg fandt den i et antikvariat for en tyver i sommer. Rigtigt nok meget ujævn. Jeg var mest glad for Stokers "The squaw", A.L. Barkers "Submerged" og Anthony Vercoes "Flies". Elsker ideen i sidstnævnte med, at et hus kan være hjemsøgt af noget andet end bare ånden af et menneske (det er vist ikke muligt at finde noget om Vercoe på nettet, måske var det et pseudonym?). "Submerged" fik mig til at købe A.L. Barkers novellesamling af samme navn, som ikke rigtig er horror, men meget smukt og dystert. Jeg har lige fået "Dark voices" med posten, som skulle være det bedste fra "The pan book of horror stories" - håber den er lidt mere jævn. Søger du i øvrigt den ultimative horror-antologi, vil jeg anbefale dig Hamlyns The best ghost stories fra 1977. Jeg har ingen anelse om, hvor man får den, for jeg fik den leveret som substitut for en Algernon Blackwood-bog, Amazon ikke havde på lager. Kan du opdrive den, har du udpluk af stort set alle vægtige horrorforfattere fra ældre tid. Bogen har været skyld i, at jeg sidenhen har købt omkring 15-20 bøger af bidragsyderne.

    SvarSlet
  2. Jeg kan heller ikke finde noget om Anthony Vercoe, men kan heller ikke fastslå, at der er tale om et pseudonym. DARK VOICES husker jeg som en ret solid samling, og det bliver en af de bøger, jeg skal have genlæst i det nye år. Tak for anbefalingen af Hamlyn-antologien.

    SvarSlet
  3. Ligegyldigt, hvordan indholdet er, så er forsiden for fed. Og jeg elsker, når forlagene bruger de gamle forsider.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er en meget gennemført udgave hvor både for- og bagside ligner "de gode gamle dage".

      Slet