lørdag den 25. januar 2014

THE CONJURING: Uhygge i verdensklasse

Based on the true case files of the Warrens. Sådan markedsføres James Wans horror-hit THE CONJURING, og det skal ikke udelukkes, at det har bidraget lidt til filmens voldsomme succes, at den tilsyneladende er baseret på virkelige begivenheder. Det virker på forunderlig vis lidt besnærende, selv om virkeligheden så lige har været gennem en håndfuld manuskriptforfattere og Hollywoods special effects-maskineri.

Hovedpersonerne i THE CONJURING er det amerikanske ægtepar Ed og Lorraine Warren, der i virkelighedens verden var efterforskere ud i det paranormale. I 1952 stiftede de New England Society for Psychic Research, og gennem årene var de inde over mere end 10.000 sager - ifølge dem selv. De grundlagte også The Warrens' Occult Museum, og efter Eds død i 2006 har Lorraine fortsat parrets arbejde. Blandt deres mest berømte sager er det hjemsøgte hus i Amityville, der i den grad har fået sit eget liv i kraft af utallige bøger og film. Og sagen om Snedeker-familien, der dannede grundlag for filmen A HAUNTING IN CONNECTICUT, er også fra Warren-arkiverne.

I THE CONJURING møder vi familien Perron - Roger, Carolyn og deres fem døtre, der i 1971 flytter ind i et stort hus i Harrisville, Rhode Island. Familiens hund nægter dog at gå ind i huset, og ved et tilfælde finder en af døtrene en skjult nedgang til kælderen. Næste morgen har Carolyn fået et mystisk blåt mærke, og hunden er afgået ved døden i nattens løb. Stille og roligt eskalerer de mystiske og uforklarlige hændelser i huset - og til sidst beslutter Carolyn sig for at bede Warren-parret om hjælp.

James Wan er en garvet horror-instruktør, der kender genrens virkemidler, men det er ikke altid, at han kan få dem til at fungere. Det er film som DEAD SILENCE og INSIDIOUS gode eksempler på. Men i THE CONJURING er han virkelig i topform, og serverer en sjaskhamrende uhyggelig og nervepirrende historie med både intens spænding og veltimede chok-effekter. Den creepy stemning bygges langsomt op, og det er først til sidst, at effekterne bliver lidt for overdrevne - og hvor enhver illusion om, at dette engang er foregået i virkeligheden, smadres totalt. Men som skræk-underholdning er THE CONJURING i en liga for sig.

Skuespillet er godt hele vejen rundt, ikke mindst fra Vera Farmiga som Lorraine Warren. Og så er det lidt sjovt at se Ron Livingston som den bundsolide og sympatiske familiefar - en af hans mest kendte roller er nok som den frustrerede it-mand i komedien OFFICE SPACE. Det er nok de gode karakterer og det velfungerende tidsbillede, der gør, at man også sluger nogle af manuskriptets særheder - f.eks. at der skabes en kobling mellem Perron-sagen og så en af Warren-parrets tidligere sager, hvor en sjæl har taget bolig i en i uhyggelig dukke ved navn Annabelle.

Den danske dvd byder kun på et ultrakort bag kameraet-program med titlen SCARING THE "@$*%" OUT OF YOU, der kun lige kradser lidt i overfladen omkring filmens skabelse. Der er mere ekstramateriale på Blu-ray-udgaven. Med dvd'en følger også mulighed for at downloade en digital kopi af filmen.

THE CONJURING, USA, 2013. Instruktion: James Wan. Medvirkende: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Lili Taylor, Ron Livingston, Shanley Caswell. Musik: Joseph Bishara.

7 kommentarer:

 1. Yep. Det passer! Den er virkelig uhyggelig! Bør ikke ses af sarte sjæle.

  SvarSlet
 2. Min næste James Wan-film bliver selvfølgelig INSIDIOUS: CHAPTER 2, men den har jeg så ikke de store forventninger til.

  SvarSlet
 3. Som sædvanlig en lækker anmeldelse :-) Nu får jeg helt lyst til at gense den efter jeg så den i bio engang i september 2013 - den gang skrev jeg selv nedenstående minianmeldelse til Facebookvennerne - så her er hvad jeg følte umiddelbart efter at have set den :-)
  "The Conjuring eller "Nattens Dæmoner" som man har valgt at kalde den i Danmark er en spøgelseshistorie uden de store overraskelser. Forstået på den måde at vi har set det hele før, hjemsøgt hus, clairvoyante ankommer og dæmonerne skal uddrives. Men det er ikke nogen dårlig ting, the Conjuring er en basic haunted house film på fuld hammer. Det er The Amityville på speed. Og måden den gør det på skiller sig ud fra mængden, de chok der er, er mere rafinerede end sædvanligt, spændingen holdes intakt, der er lagt vægt på detaljerne og afslutningen skuffer ikke. Der er fuld skrue på bevægelige møbler, bankelyde, grimme spøgelser, flyvende ting, kamikaze fugle og livstruende situationer. Der er dog ting i historien der ikke rigtigt forklares, og der er historier i historien der ingen reel betydning har, men det skal dog ikke afholde mig fra at give den 5 ud af 6 flasker vievand! HEY WANNA PLAY HIDE AND CLAP???"

  SvarSlet
 4. Glimrende horrorfilm, der fungerer i kraft af stemning, atmosfære og skuespil og ikke bare splattereffekter. Man skal dog lade være med at se den almindelige trailer for filmen før man sætter den på, da den har mange af de bedste øjeblikke med, bl.a. scenen med Lili Taylor på trappen ned til kælderen.

  SvarSlet
 5. Jeg har netop set filmen på dansk dvd og det irriterer mig gevaldigt, at selskabet belønner blu-ray-køberne ved at give dem mere ekstramateriale!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er en kedelig udvikling.

   Slet