onsdag den 19. februar 2014

En kvinde ser rødt ... blodsjaskende rødt

Servitricen Katie drømmer om at få arbejde som model, men da hun ikke har penge nok til at få taget professionelle billeder til sin portfolio, bliver hun fristet af et tilbud fra en opslagstavle, der reklamerer med, at man kan få taget gratis billeder. Næste dag møder hun den østeuropæiske fotograf Ivan og hans to assistenter Nikolai og Georgy. Katie siger dog stop, da Ivan vil have hende til at optræde topløs. Senere bliver hun opsøgt i sin lejlighed af Georgy, der hurtigt bliver ganske påtrængende. Naboen kommer til undsætning, da han hører Katies skrig, men Georgy stikker ham flere gange i maven med en kniv, hvorefter han voldtager Katie. Men det er bare begyndelsen på Katies mareridt.

Steven R. Monroe stod bag det fremragende remake af Meir Zarchis DAY OF THE WOMAN/I SPIT ON YOUR GRAVE, og nu har han så også lavet en 2'er. Endnu engang bliver en kvinde udsat for alverdens rædsler og ydmygelser, hvorefter hun rejser sig fra dyndet og tager en grusom hævn. I SPIT ON YOUR GRAVE 2 er lavet helt efter Rape and revenge films for dummies-håndbogen, og den følger skabelonen til punkt og prikke. Alligevel formår Monroe at få en seværdig film ud af den papirtynde historie - også selv om han disker op med scener, der er hård kost at se på.

Hvor den første film handlede om tosser ude i vildnisset, så er vi denne gang i storbyen. Undervejs skiftes der lokalitet på en måde, man ikke lige havde set komme, men det giver bare historien noget ekstra krydderi. Dog har nogle af scenerne her lidt præg af fyld, men det trækker ikke for alvor ned i den samlede bedømmelse. Man må også leve mere, at Katies vej tilbage til de levendes verden - til det punkt, hvor hun har kræfter nok til at kunne hævne sig - ikke er helt så troværdig.

I SPIT ON YOUR GRAVE 2 er ikke en rar film at komme igennem. Første del skildrer de endeløse overgreb på Katie, og der bliver ikke sparet på noget, da hun endelig iværksætter sin hævn. Især vil mandlige tilskuere have mere end svært ved at overvære, hvordan den værste af skurkene får at mærke, at han aldrig skulle have gjort Katie noget. Volden kan sine steder virke næsten overdrevet tegnefilms-agtig, men det fungerer i filmens univers.

Jemma Dallender gør det godt som filmens hovedperson, og Yavor Baharov, Joe Absolom og Aleksandar Aleksiev er passende slimede og ubehagelige som skurkene. Corey Allen Jacksons musik bidrager til at skabe den helt rette stemning undervejs. Den danske dvd fra Atlantic Film byder på den unratede udgave af filmen, men ikke noget ekstramateriale.

I SPIT ON YOUR GRAVE 2, USA, 2013. Instruktion: Steven R. Monroe. Medvirkende: Jemma Dallender, Yavor Baharov, Joe Absolom, Aleksandar Aleksiev, Mary Stockley. Musik: Corey Allen Jackson

Ingen kommentarer:

Send en kommentar