mandag den 24. februar 2014

Otte væmmelige, bizarre og fascinerende gys

Den myreflittige forfatter Jonas Wilmann scorede prisen for Årets Danske Horrorudgivelse 2012 med den fremragende novellesamling FRYGT-FILERNE, og nu er han stærkt tilbage med en 2'er, nemlig FRYGT-FILERNE II. Endnu engang får vi otte sjaskhamrende blodige, makabre og uhyggelige beretninger fra frygtens overdrev - og det er horror i den absolutte topklasse. Jonas skriver med en let og flydende pen, så man suges ind i hans historier - og han kommer steder hen, hvor andre forfattere ikke tør sætte deres fødder. Ikke alle otte noveller er pletskud, men ingen af dem rammer forbi skiven.

Bogens første historie har den appetitlige titel "Gamle Fisseskæg". Her møder vi en klam gammel mand, der hver weekend sætter sig ind på en natklub for at kigge på de unge på dansegulvet. En aften udfordres han af et par medicinstuderende, der til sidst kommer med ham hjem. Her oplever de så den anden side af Gamle Fisseskæg. En solid historie med en grum slutning. "Isidore" handler om et ungt forældrepar, der har spækket deres hjem med videoovervågning, så de kan føle sig trygge og så de kan holde øje med deres lille datter. Men en dag får de at vide af sikkerhedsfirmaet, at videooptagelserne afslører en fremmed mand i børneværelset. Stærk novelle om bekymring, der pludselig eksploderer i angst og paranoia.
FRYGT-FILERNE II er en fænomenal novellesamling, der bestemt er på højde med 1'eren
"Sære ting" er min favorit blandt de otte historier. Den handler om en religionshistoriker, der af en samler får til opgave at opspore usædvanlige og bizarre genstande - ikke mindst fra Karim Jupiters Naturaliekabinet. I et lagerrum finder han den store gevinst - men samlingen indeholder også uventede ting. Der er en helt fantastisk stemning i novellen, der minder om klassisk horror og gamle pulp-hæfter. Absolut en perle. I "Syndebukke" får tøffelhelten Nicki en dag en uventet gave fra sin bror, nemlig en handicappet mand i en kørestol. Der er dog mening med galskaben, og det går op for Nicki, at den sære mand har et formål. En usædvanlig historie med et usædvanligt væsen.

"Natjogging" fortæller om en mand, der lider af søvnløshed, hvilket driver ham til at motionere om natten. I sin iver efter at variere turene, lægger han også vejen forbi den lokale kirkegård, hvor et mærkværdigt syn møder ham. Også her er stemningen god, men jeg synes, at slutningen er noget tyndbenet. En rigtig stærk novelle er til gengæld "Den udødelige slim" om rengøringsmanden Ivan, der lever et regelmæssigt liv (han spiser f.eks. kun koldskål og krydderboller). En dag skal han gøre rent i en messehal, hvor der ligger noget slim på gulvet med en grim lugt af fisk. Men slimet har en særlig egenskab, viser det sig. En supergod historie.

Det samme må man sige om "Fra asken og i ilden", hvor en rejsende i Kina får nogle suspekte piller til at kurere sin racermave med. Pillerne har i den grad en helbredende effekt - og så lige et par aparte bivirkninger. Herlig novelle. Det hele rundes af med den fine "Borkmania", hvor den selvglade litteraturkritiker Henrik Bork vil gøre alt for at standse en bog, der har til formål at afsløre hans tvivlsomme metoder.

FRYGT-FILERNE II er en fænomenal novellesamling, der bestemt er på højde med 1'eren. Jeg er især imponeret over den enorme variation i historierne, og at fokus på selve uhyggen skifter så meget. Det er ikke bare noveller, der rundes af et lille twist - de stikker dybere end det. Til sidst i bogen får man i øvrigt forfatterens egne overvejelser om bogen og de noveller, den indeholder. Sejt med den slags ekstramateriale. Jeg håber bestemt, at Jonas Wilmann har planer om at skrive en 3'er.

FRYGT-FILERNE II er venligst stillet til rådighed af Forlaget KAOS.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar