tirsdag den 17. juni 2014

NÅR DYRENE DRØMMER: Intens stemning og unikke billeder i dansk varulve-gyser

19-årige Marie bor i en lille by i Nordjylland sammen med sin far og sin handicappede mor. Marie lider af uønsket hårvækst på kroppen, men lægen kan ikke give en forklaring, men virker underligt nok bekymret over fænomenet. Hun får arbejde på den lokale fiskefabrik, hvor hun mødes med både skepsis og sympati. Som et optagelsesritual må hun så lige en tur i containeren med fiskeaffald for at blive accepteret som en af flokken.

Ikke alle de unge mandlige ansatte er dog lige søde ved Marie, ikke mindst fordi hun afviser deres tilnærmelser. Men Marie er ikke en kold fisk, og hun fatter da også interesse for den charmerende Daniel og den lyttende Felix, og snart vælter alle mulige følelser op i hende. Og med det vækkes voldsomme kræfter til live - kræfter, som de frygter i det lille fisker-samfund.

NÅR DYRENE DRØMMER er noget så sjældent som en dansk gyser. Ja, det er endda en varulvefilm, hvilket vi i den grad ikke er forvænt med. Vi er dog meget langt fra TWILIGHT-sagaens store vovser og UNDERWORLD-seriens frådende bæster, selv om væsnerne i NÅR DYRENE DRØMMER nu sagtens kan gøre masser af skade. Men vi er på et helt andet og mere afdæmpet niveau, hvilket klæder instruktøren Jonas Arnbys glimrende debut, der snildt placerer sig på en Top 5 over de bedste danske gysere nogensinde. Der er et par skønhedsfejl, der trækker lidt ned, men det ændrer ikke ved, at det er en stor oplevelse at se denne film.

Først og fremmest er det et scoop at bruge området omkring Agger og Thyborøn. Det forblæste nordjyske landskab bidrager så meget til filmens helt unikke stemning, og det bliver samtidig vævet ind i den meget nedtonede historie. Fotografen Niels Thastums billeder er fænomenalt flotte, og de løftes gevaldigt af det fantastiske score af Mikkel Hess. Vi får ikke så mange forklaringer undervejs eller alenlange scener, hvor karaktererne snakker og snakker. Det er tydeligt, at folk i den del af landet ikke sætter sig ned i timevis for at få talt ting igennem. Man handler og griber ind, når det er nødvendigt, men alt kræver ikke, at der bliver sat ord på.

Sonia Suhl får sin debut i NÅR DYRENE DRØMMER, men hun spiller skuespil som om, hun aldrig har lavet andet. Erfarne kræfter som Lars Mikkelsen, Sonja Richter og Stig Hoffmeyer bidrager med den nødvendige tyngde, mens Gustav Giese vist har gjort en karriere ud af at se rigtig skummel ud.

NÅR DYRENE DRØMMER byder på mere stemning og intensitet end egentlig uhygge. Det ville have klædt den med et par ekstra chokscener - det er ikke nødvendigvis en film, der vil skræmme livet af folk. Forvandlingsscenerne er effektive, mens jeg ikke er så vild med det endelige monster, men den slags er altid en smagssag. Som sagt er musikken i top, men lydmixet af dialogen måtte gerne have fået en omgang mere. Nogle af replikkerne drukner helt. Endelig kunne klimaks godt være klippet en smule mere stramt.

Men på trods af disse skønhedsfejl er NÅR DYRENE DRØMMER en helt unik filmoplevelse, som hermed får mine varmeste anbefalinger. Og man skal ikke lade sig narre af, at den har fået produktionsstøtte fra kassen til børne- og ungdomsfilm. Dette er på ingen måde en ungdomsfilm; så er det sagt.

NÅR DYRENE DRØMMER, Danmark, 2014. Instruktion: Jonas Arnby. Medvirkende: Sonia Suhl, Lars Mikkelsen, Sonja Richter, Jakob Oftebro, Mads Riisom. Musik: Mikkel Hess.

5 kommentarer:

 1. Jeg er enig med dig et langt stykke hen ad vejen. Jeg synes også at den er flot, velinstrueret og velspillet. Men den har samme problem som Valhalla Rising, nemlig at de flotte billeder og præstationer ikke kan undskylde at der er SÅ lidt historie og SÅ få replikker. Det kan godt være at det er tilsigtet minimalt, og at det skal passe til vestkyst-miljøet, men jeg syntes også at miljø-skildringen haltede, fordi det var FOR overdrevet, til at være den realistiske modpol til det overnaturlige. Da vi kom til scenen med det ubehjælpsomme orkester ved begravelsen, så stod det klart, at det her ikke var skildring af et miljø, men en parodi på et miljø.

  SvarSlet
 2. havde 2 af mine elver med ind og se den her forleden...vi var bare os 3 i salen der klokken 13.30 her i Aalborg. Soundtracket er virkelig godt og billederne fortræffelige...2 ting som ikke altid optræder i dansk spillefilmskunst!! Filmen finder alrig helt ud af om den vil være horror...."fantastisk", eller bare almindelig dansk drama deruuu fra a' westerhaw....og det kan man da godt lige ærgre sig over i 10 minutter....MEN......jeg håber den baner vejen for nogle mørkere, truende, dystre historier, når kommende instruktørere måske får mulighed for at producere danske horrorflix. havde den været lidt mere "artsy" i sin tilgang...sådan a-la Company of Wolves (Neil Jordan) ville jeg ha' ment den ku' være , ja, netop måske fantastisk.....men det skete så ikke. Der i bifsalen var vi enige om, at filmen er en rigtig lille fin dansk ting, som har tilpas megen "uhygge" til at gøre sig bemærket i udlandet...herhjemme bli'r den aldrig et hit af nogen som helst slags. 3½ stjerner med pil op ad for en dejlig dansk produktion ud-i den "fantastiske genre". Make up fx var overraskende overbevisende, synes jeg, selvom det endelige look nok lige kræver lidt tilvænning....en anelse for meget gammelt fransk La Belle et la Bete over sig.....cheers, Lars von H.

  SvarSlet
  Svar
  1. "Når dyrene drømmer" mindede mig flere gange om "The Company of Wolves", dels [SPOILERS!] fordi vi overordnet har den samme historie om en teenagepige i puberteten med de deraf følgende forvandlinger af krop og psyke, og dels når forvandlingen vises via billeder af hendes bølgende ryg, ligesom da jægeren i "The Company of Wolves" forvandler sig foran Rosaleen, og vi ser balletdanseren Micha Bergeses muskuløse ryg i farlig uro.

   Slet
  2. Du har ret kære Nicolas...godt set......cheers, vonH

   Slet
 3. Jeg er ekstremt glad for, at denne film findes. Om den kan inspirere til, at andre prøver at lave gys på dansk, må tiden vise, men man kan kun håbe.

  SvarSlet