søndag den 12. oktober 2014

DRACULA UNTOLD er blodfattig og sjusket

Det amerikanske filmselskab Universal har altid haft en stor kærlighed til alle slags monstre, men de har ikke altid behandlet dem lige pænt. Nu kan man selvfølgelig hævde, at et moderne publikum er mere krævende end dem, der i 1931 gik i biografen for at se Bela Lugosi spille rollen som Dracula i Tod Brownings filmatisering af det populære skuespil baseret på Bram Stokers roman. I dag skal der andre boller på suppen, men hvis Universal håber på at kunne relancere hele deres monster-univers, så skal de producere nogle bedre film end DRACULA UNTOLD.

Engang var Vlad en mægtig krig, der blev frygtet, fordi han havde en vane med at få sine fjender spiddet levende. Nu regerer han over Transsylvanien, men han må leve med at betale en årlig skat til tyrkerne. Nu mødes han også med kravet om, at han skal overdrage 1000 drenge, der skal trænes til at gøre tjeneste i den tyrkiske hær - heriblandt hans egen søn. Vlad nægter, men for at kunne modstå den tyrkiske hær opsøger han et dæmonisk væsen, der lever i en hule oppe i bjergene. Mødet resulterer i, at han får uanede kræfter - men det har en høj pris.

DRACULA UNTOLD føles mere som en superhelte-film end en skræk-fortælling, men hvis man skal være lidt flink, så kan man da godt kalde den en action-gyser. Især er en scene med en gigantisk flok flagermus meget imponerende, selv om billederne er lidt computerspils-agtige. Desværre er filmen lige så ujævn som en brostensbelagt gade efter et jordskælv - både manuskriptet og det visuelle udtryk har store mangler.

Man har for eksempel gjort meget ud af kostumerne og mange af interiør-scenerne på Vlads slot, men da Vlad klatrer op på bjerget for at møde sin skæbne, ligner klipperne noget, der er lavet af papmache af en børnehaveklasse. Og klimaks er så sjusket filmet, at man får en mistanke om, at folkene bag projektet ikke helt har haft styr på tingene, hvilket også understreges af, at filmen ikke kan finde ud af at slutte på en tilfredsstillende måde - og her taler jeg ikke om den komplet overflødige krølle på historien, der lægger op til en fremtidig sequel.

Luke Evans er OK i rollen som Vlad, men han blegner ved siden af en stjerne-skuespiller som Charles Dance, der dominerer de få scener, han er med i. Ellers er der ikke mange, der gør sig bemærket i denne blodfattige Dracula-film, der ikke bidrager med det store til myten, og som fordamper fra ens tanker i samme øjeblik, man går ud af biografen.

DRACULA UNTOLD, USA, 2014. Instruktion: Gary Shore. Medvirkende: Luke Evans, Sarah Gadon, Dominic Cooper, Art Parkinson, Charles Dance. Musik: Ramin Djawadi.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar