lørdag den 17. januar 2015

PRESERVATION: Så skal vi på endnu en overlevelsestur ude i skoven

Nogle historier er bare mere sejlivede end andre, og i gysets verden er en af de mest brugte den med nogle unge mennesker, der tager ud på landet, og så sker der grumme ting og sager. Du har hørt den utallige gange før, og der er ingen tvivl om, at den stadig bliver fortalt om 100 år. Den kan så varieres lidt. I slasher-genren ser man typisk en række unge, der fungerer som slagtekvæg og én efter én bliver slået ihjel af en maskeret og/eller deform morder. Ovre i survival horror-geren kan man så opleve, at vi kommer lidt mere ind under huden på personerne, og over en længere periode følger deres desperate kamp for at overleve. Sidstnævnte historie er den, der bliver fortalt i Christopher Denhams amerikanske independent-produktion PRESERVATION.

Brødrene Sean og Mike tager sammen med Mikes kone Wit ud for at jage i en naturpark, der tilsyneladende er lukket ned, men de ignorerer afspærringen, og kører derind alligevel. Sean har været soldat, men er af ukendte årsager blevet sparket ud af hæren, og har derfor i en lang periode boet i sin bil sammen med sin trofaste hund. Mike er gift med sit arbejde, og hænger i telefonen hele tiden, mens Wit prøver at komme overens med en hemmelighed, der plager hende. Efter den første nat i naturreservatet vågner de op på jorden - teltet, deres tøj, hunden og alt andet er væk. Og de har alle tre fået tegnet et X i panden.

Der er så få medvirkende i PRESERVATION, at det næsten kommer til at virke som et kammerspil. Wrenn Schmidt, Pablo Schreiber og Aaron Staton gør det fremragende, og vi kommer meget tæt på dem alle tre - både før rædslerne bryder løs og mens blodbadet står på. At vi samtidig er på en usædvanlig lokalitet bidrager også til oplevelsen, fordi de smadrede legepladser og de andre nedslidte ting i den lukkede naturpark virker både velkendte og skræmmende på samme tid. Og stemningen holder pænt et stykke ind i filmen, før klicheerne presser sig på, og vi er midt i en historie, der i den grad har været fortalt før.

Nu skal jeg ikke røbe noget om hvilke film, PRESERVATION minder om - det ville afsløre for meget - men man får hurtigt en god ide om, hvad det er for en trussel, som vores tre hovedpersoner skal kæmpe mod. Det præsenteres dog på en ret cool måde, og der er flere effektive scener undervejs. Da en af hovedpersonerne for alvor træder i karakter, og beslutter sig for at kæmpe, er vedkommendes forvandling i det store hele troværdig.  Derefter knækker filmen dog - især fordi brugen af locations ikke længere er så optimal som i begyndelsen.

Samlet set er der meget godt i PRESERVATION, men der er også meget skidt. Man har lidt på fornemmelsen, at det kunne have været en meget bedre film, men det er svært at pege på præcis hvilke elementer, der skulle have været anderledes. Det er dog forfriskende at se en gyser, der foregår ude i en skov, hvor der er en god mobildækning. Thumbs up for den lille detalje. Jeg så PRESERVATION på dansk Netflix.

PRESERVATION, USA, 2014. Instruktion: Christopher Denham. Medvirkende: Wrenn Schmidt, Pablo Schreiber, Aaron Staton, Cody Saintgnue, Michael Chacon. Musik: Samuel Jones, Alexis Marsh.

3 kommentarer:

 1. Jeg har ikke set den, men det er meget fedt du lige anbefaler en film fra Netflix - har selv fundet et par gode Netflix-film i kategorien fuldstændig ubekendt, når man sådan bare klikker rundt i det næsten gratis streaming univers ;o)
  Tror da lige jeg vil se den. ;-)
  (PS. man kan stadig kun kommentere/lave indlæg via Firefox, Safari virker ikke)

  SvarSlet
  Svar
  1. Der ligger bestemt en del nyere ting på Netflix, jeg skal have tjekket ud, og denne her er f.eks. ikke på dvd endnu.
   Mht. at kommentere fra Safari, så har jeg selv lige gjort det, og det virkede. Sidder på en Mac. Aner ikke hvad problemet kan være, men det er Blogger/Google, der skal løse det, hvis der er noget galt.

   Slet
 2. ved det ikke, men tror ikke jeg gør noget specielt. Uanset om jeg prøver via iPhone, iPad, eller iMac er det det samme.
  Til Blogger/Google
  Måske er der forskel på hvilken afsender man anvender
  (Jeg bruger Navn/webadresse) og skriver så kun et navn. Det er nok der et lille tal i programmeringen svigter.
  Men ellers lykkes det jo med Firefox - I Will Survive ;o)

  SvarSlet