tirsdag den 6. januar 2015

[REC] 4: Den populære spanske horror-serie står til søs, men ender med at synke til bunds

Med [REC] fra 2007 og [REC] 2 fra 2009 satte de to spanske instruktører Jaume Balagueró og Paco Plaza en helt ny standard for found footage-gysere. Ganske vist bestod de to film af rystede, håndholdte optagelser, men de var lavet med et så stort teknisk og visuelt overskud, at man blev suget ind i dem. Samtidig var de så nerveflænsende uhyggelige, at man sjældent havde set noget lignende.

For at følge den enorme succes op, valgte de to instruktører at lave hver sin fortsættelse. Først kom Paco Plazas [REC] 3: GÉNESIS, der var noget så usædvanligt som en kulsort horror-komedie, der samtidig sagde farvel til det found footage-format, der ellers havde været seriens varemærke. Mange fans var skuffede over 3'eren, men jeg fandt den ganske underholdende, og flere har også bemærket, at det var modigt at skifte til en anden location og i det hele taget ændre spillereglerne for [REC]-serien.

Nu er det så Jaume Balaguerós tur, og han har valgt at vende tilbage til den rå horror fra de to første film, men han dropper found footage-optagelserne, men forsøger dog at holde fast i det hektiske billedsprog. I en lang periode var filmen annonceret som [REC] 4: APOCALIPSIS, men undertitlen er droppet på de seneste plakater, og på forteksterne står der ganske enkelt [REC] 4.

TV-journalisten Ángela Vidal bliver reddet ud af den inficerede bygning, og hun vågner op på et ukendt sted, hvor en læge tager en blodprøve fra hende. Senere møder hun to af de folk, der reddede hende, Guzmán og Lucas, samt en ældre forvirret dame, der hele tiden snakker om et bryllup. Snart går det op for dem, at de befinder sig på et skib. Overalt vrimler det med soldater, og i skibets indre har den skumle dr. Ricarte og hans folk bygget et laboratorium, hvor de udfører mystiske eksperimenter - alt imens de presser skibets generator til det yderste. Med hjælp fra skibets personale begynder Ángela, Guzmán og Lucas at undersøge hvad det egentlig er, der foregår.

Jaume Balagueró har flyttet handlingen fra én klaustrofobisk location til en anden. De kringlede gange og små rum i det enorme skib byder på masser af steder, hvor det uhyggelige kan gemme sig. Og da man reelt på intet tidspunkt får et overblik over, hvor tingene ligger i forhold til hinanden, er det virkelig en labyrint, handlingen udspiller sig i. Og undervejs får vi masser af scener med inficerede, der manisk går til angreb - præcis som vi kender det fra de to første film.

Så langt, så godt. Men man får alligevel hurtigt en fornemmelse af, at man har set det hele før. Smitten introduceres ganske vist via et forsøgsdyr denne gang (i en ret cool og nervepirrende scene), men derefter kører det hele lidt for meget efter bogen. Der diskes op med masser af energi i billederne, men handlingen halter, og det bliver aldrig rigtig uhyggeligt. Mysteriet, der skal drive det hele frem, har ikke de store overraskelser i sig, og filmen virker på ingen måde som den store finale, der skal afslutte [REC]-serien med et brag. Og til sidst synker alting til bunds, og vi får nogle meget kluntede og fjollede scener, der næsten er mere kiksede end det, mange ikke kunne lide ved [REC] 3: GÉNESIS.

Samlet set er [REC] 4 lidt af en skuffelse, men i glimt byder den på OK underholdning. Manuela Velasco er som altid i topform som Ángela Vidal, og der spilles fint hele vejen rundt. Især er Héctor Colomé fænomenal som den skumle doktor, der styrer showet om bord på skibet. Jeg så [REC] 4 på den tyske Blu-ray-udgave fra Universum Film, hvor man får et spansk og et tysk lydspor samt tyske undertekster. Ud over diverse trailere er der også et making of-program på ca. en halv time, der er lidt sjusket skruet sammen. Man får et fint indtryk af, hvordan optagelserne er foregået og hvor strabadserende, det har været for skuespillerne, men der er også for mange ligegyldige detaljer, man ikke bliver meget klogere af at få indblik i.

[REC] 4, Spanien, 2014. Instruktion: Jaume Balagueró. Medvirkende: Manuela Velasco, Paco Manzanedo, Ismael Fritschi, Héctor Colomé, Críspulo Cabezas. Musik: Arnau Bataller.

2 kommentarer:

 1. Jeg synes [REC]4 er en opmuntring.

  Jeg bryder mig ikke om at man i en serie pludselig fuldstændig skifter genre som var tilfældet i [REC]3, der tydeligvis gik efter Army of Darkness følelsen.
  Ja 3'eren er ganske underholdende - som en film for sig selv - men den burde ikke have været forbundet med [REC] serien.

  [REC]4 formår ganske glimrende at fortsætte direkte fra 2'eren og på snedig vis inkorporere nok fra 3'eren til at kunne kalde sig en 4'er (Det lyder forvirrende)

  [REC]4 gør det godt, den er spændende, historien hænger sammen og den er krydret med nogle fantastisk kreerede forsøgsdyr og en håndholdt påhængsmotor med sin egen historie der udvikles.

  For mig er det lidt ligesom med FRITT VILT serien.
  1'eren var fantastisk, 2'eren var ekstremt god og 3'eren var virkelig god. Vil man ikke ødelægge stemningen bør man se [REC]1, 2 & 4 og så tage 3'eren som en separat film...

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for indspark. Jeg tror under alle omstændigheder, at mange vil være glade for 4'eren, fordi de ikke bryder sig om den lette tone i 3'eren. Den virkede så bare ikke for mig (hvilket FRITT VILT 3 i øvrigt heller ikke gjorde).

   Slet