tirsdag den 10. marts 2015

CLOWN: Verdens ondeste klovn

Det vides ikke med sikkerhed hvor mange mennesker, der lider af en sygelig angst for klovne, men coulrofobi synes at være en ganske udbredt fobi. At Pennywise fra Stephen Kings IT og andre skræmmende klovne-figurer fra horror-genren måske har været med til at udvikle denne frygt, er så en anden snak, men det ændrer ikke noget ved, at både børn og voksne kan føle ubehag, angst og panik ved synet af en ganske almindelig cirkus-klovn.

Det gælder så ikke drengen Jack, som vi møder i skrækfilmen CLOWN. Han er pjattet med klovne, og glæder sig til at få besøg af en af slagsen til sin fødselsdagsfest. Gode råd er derfor dyre, da klovnens bureau aflyser, men samme dag er Jacks far Kent ude i et af de huse, han som ejendomsmægler har til salg. I en mystisk kasse finder han et klovne-kostume, som han tager på og skynder sig hjem til sin søns fest. Alt går godt, men underligt nok kan Kent bagefter ikke få kostumet af, og det er som om at parykken er smeltet sammen med hans hår. I de kommende dage udvikler Kent en voldsom appetit, mens han stille og roligt ændrer personlighed.

CLOWN begyndte sit liv som en trailer, skabt af instruktøren Jon Watts og manuskriptforfatteren Christopher Ford. Makkerparret havde dog den frækhed at skrive i traileren, at filmen var instrueret af Eli Roth. Deres frækhed blev belønnet, fordi Roth var vild med traileren og var ivrig efter at hjælpe de to med at få en rigtig film ud af deres ide om en mand, der ikke kunne slippe ud af det klovne-kostume, han havde taget på.

Filmen starter i femte gear, og det er kun ganske få øjeblikke, vi når at se hovedrolle-indehaveren Andy Powers uden makeup, før han tager kostumet på. Så er vi i gang. CLOWN disker op med en stribe herlige scener i den første halve times tid, og selv om tingene er lidt absurde og THE TWILIGHT ZONE-agtige, så er man ekstremt godt underholdt. Derefter går det desværre hurtigt ned ad bakke.

Manuskriptet er ganske enkelt for tyndbenet til at kunne holde til halvanden times spilletid, og der er meget fyld undervejs. Kents forvandling fra familiefar til frådende monster er troværdig nok - og ganske skræmmende - men især midterdelen af filmen har store problemer med tempoet, og vi kommer ikke for alvor ind under huden på personerne, selv om de fleste af skuespillerne gør det fint nok. Peter Stormare er dog fuldstændig fejlcastet.

CLOWN er OK på sin egen måde, og klovne-dæmonen til sidst er ganske creepy, men det burde have været en bedre film. Men hvis du lider af coulrofobi, så er der helt sikkert noget at komme efter. Den engelske dvd fra StudioCanal byder på intet ekstramateriale, end ikke en trailer, og der er heller ingen undertekster.

CLOWN, USA-Canada, 2014. Instruktion: Jon Watts. Medvirkende: Andy Powers, Laura Allen, Christian Distefano, Peter Stormare, Chuck Shamata. Musik: Matt Veligdan.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar