Undertitlen er "12 aspekter af ny, nordisk horror", hvilket er en smule misvisende, da Lars Kramhøft henter inspiration fra hele genren med tråde tilbage til gotisk skræk, pulp-gys og klassiske horror-film - men han bruger det hele på sin helt egen måde. Bogen lægger ud med den opfindsomme novelle "Fairbanks", der i den grad handler om farlig litteratur. Stemningen bliver slået fint an lige fra starten, og vi er godt i gang.
"Forandringer" foregår i Nevadas ørken i 1959, og handler om hemmelige og mystiske eksperimenter - et tema, der også bruges i et par af bogens andre noveller. Her oplever et par forskere, at deres arbejde har en ganske alvorlig pris. Slangen Ouroboros, der spiser sin egen hale, bliver nævnt i "Fairbanks", men er også titlen på bogens tredje novelle. Her møder vi i en mand, der ikke har det godt med sig selv, og det gør han så noget ved - på en ganske dramatisk måde. Det bliver blodigt, og Kramhøft viser, at han ikke viger tilbage, når det gælder de kvalmende virkemidler.
"Dans med mig" er bogens absolut bedste novelle. En mand med særlige evner har mistet sin elskede, men i forbindelse med en sag om nogle uforklarlige dødsfald, kommer han måske tættere på en afklaring. En mesterlig fortælling. I "Cestoda" er vi tilbage ved eksperimenterne i en historie om tre unge på et resocialiserings-center, der kommer på kant med en af deres undervisere. Her diskes der mere op med chok-effekter end egentlig uhygge, og det er ikke helt så stærkt.
"Aftenrøde" foregår på et plejehjem, hvor beboerne som sådan ikke bare venter på at dø. Der er helt andre ting på spil. En rigtig cool variant over et af de mest populære aspekter af horror-genren i disse år. I "Jakes far" er handlingen rykket til USA, og vi er samtidig også lidt i H.P. Lovecraft-land. En fin novelle, selv om slutningen er lidt bleg.
Der er fuld power på novellen "Sic transit", der handler om kampen mellem det gode og det onde. Især slutningen er ekstremt filmisk beskrevet, og den indeholder i øvrigt lige et lille hint til THE TEXAS CHAIN SAW MASSACRE. Fint lavet uden at være påtrængende eller fanboy-agtigt. "Den udvalgte" er samlingens tredje historie, der foregår i USA: En mand samler to blaffere op - det skulle han ikke have gjort!
"Søde døde piger" handler om en politimand, der har et alt andet end sundt forhold til sit arbejde - en grum, men meget effektiv fortælling. At ugeblade frister med perfekte billeder af perfekte mennesker i perfekte miljøer ved vi godt, men i "Pygmalion hader dig" får vi indblik i, at der måske gemmer sig noget uhyggeligt under det glittede papir. Samlingen rundes af med den lange novelle "I mørket visner alle engle og dør", hvor beboerne i Narvik prøver at overleve efter at dunkle skyer i månedsvis har skjult Solens stråler. En dag kommer en fremmed til byen med viden om det, der huserer ude i mørket. En flot finale.
Lars Kramhøft henter inspiration fra hele genren med tråde tilbage til gotisk skræk, pulp-gys og klassiske horror-film - men han bruger det hele på sin helt egen mådeDet er en glimrende lille bog, som Lars Kramhøft har skrevet. Som i enhver novellesamling, så er det ikke alle historier, der er helt oppe at ringe, men der er ingen af dem, der falder helt igennem. Bogen er illustreret af Mark Tholander, og selv om det altid er cool med illustrationer i en bog, så synes jeg, at tegningerne er en anelse anonyme.
Lars Kramhøft har tidligere gjort sig bemærket med manuskriptet til tegneserien MADE FLESH, hvor Tom Kristensen stod for tegningerne. Herhjemme fik den titlen FORDÆRVET. I 2014 blev den hædret med Dansk Horror Selskabs pris for Årets Danske Horrorudgivelse. Personligt var jeg ikke så vild med den, men SÅLEDES FORGÅR ALVERDENS HERLIGHED er af en helt anden kaliber, og den anbefales på det kraftigste.
Lars Kramhøft: SÅLEDES FORGÅR ALVERDENS HERLIGHED. Udgivet 2016 på Forlaget Calibat. 294 sider. Illustreret af Mark Tholander. Bogen er venligst stillet til rådighed af forfatteren.
Stor respekt for denne anmeldelse fra den glimrende blog Fra Sortsand, der har et helt andet take på denne novellesamling.
SvarSlet