søndag den 24. marts 2019

Horror-legenden Larry Cohen er død

Den amerikanske producent, manuskriptforfatter og instruktør Larry Cohen er død her i weekenden, 77 år gammel. Man kan ganske enkelt ikke komme udenom Cohen, hvis man interesserer sig for horror. Ganske vist bevægede han sig elegant rundt i mange genrer, men uanset, hvad han rørte ved, så kunne man være sikker på, at det havde en ganske særlig kvalitet: Et helt unikt mix af vanvittige ideer, opfindsomme special effects, intense skuespillerpræstationer og masser af nerve. Man var bare i godt selskab, når man så en Larry Cohen-film.

Stærkest i hans output er selvfølgelig IT'S ALIVE-trilogien, der består af IT'S ALIVE (1974), IT'S LIVES AGAIN (1978) og IT'S ALIVE III: ISLAND OF THE ALIVE (1987). På dansk kom den første film til at hedde BABY KILLER, og den blev markedsført under følgende tagline: Filmen som begynder, hvor ROSEMARY'S BABY slutter. Nu er det jo en hamrende bizar ide at lave en filmserie om blodtørstige mutant-dræber-babyer, men Cohen fik det på sin helt egen måde til at fungere. Han troede bare så meget på sine ideer, at han tilførte projekterne den energi, der fik dem til at virke hos et større publikum.

En anden helt forrygende Larry Cohen-film er Q fra 1982, hvor et flyvende monster spreder terror i New York. VINGER AF FRYGT hedder den på dansk, og alene det vingede uhyre er det hele værd, men det skader heller ikke, at man har Michael Moriarty, David Carradine og Richard Roundtree på rollelisten. En på alle måder fænomenal oplevelse.

I den mere muntre ende af Cohens horror-produktion finder man ting som FULL MOON HIGH, A RETURN TO SALEM'S LOT og THE AMBULANCE, og så må man jo heller ikke glemme film som GOD TOLD ME TO og THE STUFF. Jo, der er virkelig mange gode skrækfilm, der bærer Cohens navn. Hertil kommer, at han også skrev manuskriptet til William Lustigs MANIAC COP. Det er på alle måder en gigant, der har forladt os. Hvil i fred, Larry!

PS. Det er værd at bemærke, at der på dansk findes den lille bog HORROR ZEITGEIST: AUTEUR LARRY COHEN af Jacob Lillemose og Karsten Wind Meyhoff, som blandt andet indeholder et interview med den legendariske instruktør.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar