fredag den 17. maj 2019

Det her ser cool ud: Cinemateket disker op med et dobbelt Curtis Harrington-program

Det er længe siden, at jeg har været til en af Cinematekets Psych-Out!-forestillinger, hvor der sættes fokus på skæve, sære, mærkværdige, anderledes, bizarre og/eller psykotroniske film. Men torsdag den 27. juni frister de i høj grad med et spændende dobbeltprogram med Curtis Harrington-film. HIGH TIDE og RUBY vil være aftenens film. Her er Cinematekets egen beskrivelse af arrangementet:

Den amerikanske skuespiller og instruktør Curtis Harrington stod fra begyndelsen af 1960’erne til midten af 80’erne bag en stribe bemærkelsesværdige, sjældent viste thrillers til det store lærred.

Dennis Hopper debuterede som hovedrolleskuespiller i Curtis Harringtons spillefilmsdebut, den lunefulde Edgar Allan Poe-inspirerede noir-film ’Night Tide’ (1961), der siden er blevet hyldet som et mesterværk. Hopper bringer sårbarhed og patos til rollen som den ensomme sømand Johnny, der på en jazzklub møder den mystiske kvinde Mora. Hun spiller havfrue i et lokalt show, men efter en serie mærkelige hændelser må Johnny erkende, at myter i høj grad kan blive til virkelighed.

I den noget senere ’Ruby’ (1977) er mystikken intakt, men der er sat ekstra tryk på horror-pedalen. Filmens protagonist er enke til en likvideret gangster og driver en drive-in-biograf ude på bøhlandet. Vi skriver 1951. Hendes døvstumme datter kom til verden under dramatiske omstændigheder 16 år tidligere, og nu begynder bizarre ting at ske. Datteren bliver besat af den døde fars ånd og begynder at tale – og så står den ellers på levitation, telekinese, seksuel besættelse og andet sindssygt paranormalt shit.

1 kommentar:

  1. Det var et fint lille arrangement, selv om det ikke lige gjorde mig til fan af instruktøren. Herligt at se begge film på det store lærred (den ene var en restaureret udgave af det originale negativ, som Nicolas Winding Refn ejer - den anden var en af de gode gamle danske biograf-kopier). Stemningen i filmene er drømmeagtig og meget speciel, men de er altså også lidt kedelige. Men cool at være en aften i Cinemateket.

    SvarSlet