onsdag den 25. marts 2020

RE-ANIMATOR-instruktøren Stuart Gordon er død

Vi har mistet Stuart Gordon, instruktøren af moderne horror-klassikere som RE-ANIMATOR og FROM BEYOND, skriver Variety og flere andre medier. Han blev 72 år gammel. Man kan virkelig på mange måder tale om en master of horror, og det skyldes ikke alene, at de to nævnte film er favoritter blandt de fleste fans, der holder af skræk og rædsel fra 80'erne - det skyldes også, at han var en af de første, der for alvor fandt en måde at filmatisere forfatteren H.P. Lovecrafts kringlede værker på; også selv om den måde måske ville have frastødt den gamle gentleman selv.

Genren blev virkelig vendt på hovedet med RE-ANIMATOR fra 1985, hvor en ung læges eksperimenter med at få døde kroppe til at vende tilbage til livet, stikker af i et orgie af voldsomme og enestående splattereffekter og med et lydspor, hvor komponisten Richard Band flittigt kopierede Bernard Herrmanns PSYCHO-musik. Jeffrey Combs, Dan Cain, Barbara Crampton og David Gale har en fest med deres roller i filmen og ikke mindst Barbara Crampton er en sand fornøjelse at kigge på! RE-ANIMATOR er en skrækfilm, man bare kan se igen og igen, og i 2015 var jeg så heldig at se den på det store lærred i en 35mm-kopi til en Blodig Weekend-forestilling, hvor producenten Brian Yuzna var til stede.

FROM BEYOND er næsten lige så vellykket, selv om det er en mere ujævn affære, men også her går de mageløse effekter og den dynamiske fortolkning af H.P. Lovecrafts tekst hånd i hånd. I filmen kan man i øvrigt se Stuart Gordons kone, Carolyn Purdy-Gordon, i en markant rolle. De havde været gift siden 1968.

At Stuart Gordon var med til at skabe familie-hittet HONEY, I SHRUNK THE KIDS, er det formentlig kun filmnørder, der går rundt og husker på, men ellers er det som horror-instruktør, at han gennem årene har markeret sig med titler som DOLLS, THE PIT AND THE PENDULUM, CASTLE FREAK og DAGON. To afsnit af TV-serien MASTERS OF HORROR blev det også til, og der er herfra, at etiketten master of horror hænger ved - ikke mindst fordi en anden genre-gigant, nemlig Mick Garris, fra 2002 har arrangeret middage med folk fra branchen, der arbejder med genren. Det førte til skabelsen af MASTERS OF HORROR-serien, og det førte til en tradition, hvor disse horror-giganter med jævne mellemrum har mødtes.

Stuart Gordon var selvfølgelig en af dem, og det er sådan, vi vil huske ham, som en master of horror. Altid spændende at lytte til i interviews og diverse ekstramateriale og så selvfølgelig som ham, der bragte RE-ANIMATOR og FROM BEYOND til verden. Hvil i fred.

2 kommentarer:

  1. En af de film, der virkelig ville have været fedt at se i de danske biografer......desværre var den oplagte premierebiograf Saga bio ved at være døende på det tidspunkt.......eneste reelle premierebio kunne have været City Bio...men sådan blev det altså ikke.......heller ikke engang på VHS kom den......så vidt jeg husket var første visning i Danmark på Kanal 2 film, som det vist hed dengang...

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er underligt, at den end ikke kom ud på VHS.

      Slet