fredag den 13. marts 2009

Fire danske forfattere i Poes fodspor

Årets krimimesse på Horsens Bibliotek kommer meget naturligt til at stå i Edgar Allan Poes tegn. I 200-året for den amerikanske forfatters fødsel er det passende at markere hans enorme indflydelse på krimi- og horror-genren. Det gør man bl.a. med bogen POE - 4 MAKABRE HYLDESTER, hvor fire danske forfattere er blevet bedt om at lade sig inspirere af en af Poes fortællinger og så ud fra det finde på en ny historie.

Bogens bedste novelle, "Orkestergraven", er skrevet af A.M. Vedsø Olesen. Den er inspireret af "Hjertet, der sladrede" og handler om en dirigent i operahuset, der bliver så fascineret af sin hovedrolleindehaver, at han ikke kan holde til det mere. Han bliver derfor nødt til at tage livet af hende. Men selvfølgelig vil hun ikke lade ham være i fred. Novellen er stramt og elegant skrevet og er en sand fornøjelse at læse.

Steen Langstrup er altid god. Det er han også i "Metro", der er opstået på baggrund af novellen "William Wilson". Her møder vi en fortravlet forretningsmand, der en sen nattetime skal hjem med metroen fra lufthavnen. I aviserne læser han om en bindegal voldtægtsmand, der åbenbart ligner ham på en prik. Da en ung kvinde stiger ind i toget, begynder et nervepirrende spil. Steen Langstrup skriver solidt og flydende og det er altid værd at læse hans tekster.

Baseret på "Ushers fald" skriver Patrick Leis i "Opløsning" om en advokat, der i Transsylvanien skal hjælpe familien Usher med ændringen af et testamente. Advokaten hedder Harker, og der er masser af Bram Stoker i denne stemningsfulde fortælling, der lægger sig tæt op ad Poes stil. Virkelig god novelle.

Bogens mest uinteressante bidrag kommer fra Rikke Schubart, der i "Ormekur" skriver på baggrund af "Berenice". Den handler om en tandlæges forkvaklede forhold til kvinder og den slags hævner sig jo. Novellen er sjusket skrevet og virker mest som et forsøg på at være så klam så muligt.

Samlet set er POE - 4 MAKABRE HYLDELSTER en positiv oplevelse og den er værd at investere i. Bogen er blevet til i et samarbejde mellem Horsens Bibliotek og Steen Langstrups forlag 2 Feet Entertainment og det er Langstrup selv og kritikeren Mette Strømfeldt, der har redigeret. Prisen er sympatisk, nemlig 49,75 kroner, og bogen har et lækkert design. Udkommer i dag.

1 kommentar:

  1. Ang. din kommentar til Schubarts bidrag:
    Virkelig? Haha. Måske de bare skulle have vedlagt drejebogen til Brian Yuznas "The Dentist" i stedet. Dén er fa'me klam, lOL.

    SvarSlet