tirsdag den 16. oktober 2012

Har du lyst til at se PARANORMAL ACTIVITY... øh, ENTITY... nå nej, INVESTIGATIONS?

Der er ingen grænser for filmselskaberne og distributørernes forsøg på at hoppe med på PARANORMAL ACTIVITY-seriens ekstreme succes. Her er nogle af de mange pudsige eksempler.

PARANORMAL ENTITY er en amerikansk gyser fra 2009, skrevet og instrueret af Shane Van Dyke, der også spiller hovedrollen. Den er fra selskabet The Asylum, der har gjort det til deres speciale at lave billige film, der minder forbløffende meget om de store premierer fra Hollywod. Filmen fik lov til at beholde sin titel, da den udkom på dvd i England...

...mens den i Tyskland sjovt nok hedder PARANORMAL INVESTIGATIONS 3: TÖDLICHE GEISTER. Det er lige en titel, I skal bide mærke i, for den vender jeg tilbage til.

The Asylum var ikke færdige med at efterligne PARANORMAL ACTIVITY, så i 2010 instruerede Anthony Fankhauser filmen GACY HOUSE, der på dvd fik titlen 8213: GACY HOUSE. Da filmen så skulle ud på dvd i England, havde den pludselig ændret titel til PARANORMAL ENTITY 2.

Men det gik så ikke i Tyskland, hvor de mente, at den skulle hedde PARANORMAL INVESTIGATION 2: GACY HOUSE. Bemærk i øvrigt, hvordan forside-billederne bliver brugt helt tilfældigt til de forskellige film.

Vi skal tilbage til The Asylum, hvor Jude Gerard Prest i 2011 laver ANNELIESE: THE EXORCIST TAPES. Det ligner umiddelbart et forsøg på at hoppe med på eksorcisme-trenden, der har præget genren de senere år. Men i England var de iskolde. Her skulle filmen selvfølgelig hedde PARANORMAL ENTITY 3: THE EXORCIST TAPES.

Men The Asylum kan slet ikke holde op, så i år har de lavet 100 GHOST STREET: THE RETURN OF RICHARD SPECK. Instruktørens navn er ikke oplyst, hvilket er underligt. Den engelske dvd-distributør tryllede straks filmen om til endnu et kapitel i PARANORMAL ENTITY-serien. Nu hedder den PARANORMAL ENTITY 4: THE AWAKENING. Sammen med dvd-udgivelsen af "4'eren", så har man i øvrigt samlet alle PARANORMAL ENTITY-film i en box, så man kan få det hele overstået på én gang.

Okay, hvor mange har så fulgt med i timen og undrer sig over, at jeg endnu ikke har nævnt den første PARANORMAL INVESTIGATONS-dvd fra Tyskland? Well, den kommer her. Endnu engang har vi at gøre med en film i forklædning, da man på selve dvd-skiven finder Sean Trettas amerikanske 2007-produktion DEATH OF A GHOST HUNTER. Den er udkommet under sin originaltitel i USA og heller ikke englænderne havde fantasi nok til at forklæde den som en "PARANORMAL"-et-eller-andet-film, da den udkom på dvd der. Men det turde tyskerne altså.

De tre første film i den tyske PARANORMAL INVESTIGATIONS-serie er i øvrigt udkommet i en box, hvor forsidebilledet er fra den amerikanske found footage-film fra 2009 af Dominic Perez, der hedder EVIL THINGS.

Er du forvirret? Jamen, det bliver meget værre! Der findes selvfølgelig også en PARANORMAL INVESTIGATIONS 4 på det tyske marked. Den hedder PARANORMAL INVESTIGATIONS 4: SANATORIUM og bag den gemmer sig den amerikanske 2011-gyser PARANORMAL INCIDENT af Matthew Bolton.

Den findes også i en engelsk dvd-udgave, hvor man trods alt har været lidt mere ærlig omkring titlen, så her hedder den THE PARANORMAL INCIDENT.

...men vi skal lige holde fast i en titel à la PARANORMAL INCIDENT, når vi vender tilbage til det tyske dvd-marked. Selv om PARANORMAL INCIDENT er udkommet på tysk dvd under titlen PARANORMAL INVESTIGATIONS 4: SANATORIUM, så er den ikke med i den PARANORMAL INCIDENT BOX, der også findes. Den indeholder til gengæld den australske LAKE MUNGO af Joel Anderson, den amerikanske THE BEACON af Michael Stokes og den amerikanske GHOSTS OF GOLDFIELD af Ed Winfield.

Alle tre film er udgivet hver for sig i Tyskland, men sjovt nok er det kun dvd-udgaven af GHOSTS OF GOLDFIELD, der har noget med "PARANORMAL" i titlen (Blu-ray-udgaven har nemlig originaltitlen på forsiden). Dvd-versionen hedder PARANORMAL GHOSTS ... men samlet set synes man altså, at filmene skulle markedsføres som PARANORMAL INCIDENT BOX.

Nå, kan du klare mere? Godt så! I Tyskland kan man også få en dvd, der hedder PARANORMAL VISITORS. Det er i virkeligheden Jack Ersgards svenske BESÖKARNA fra 1988. Den har før været ude på tysk dvd under den internationale titel THE VISITORS, men nu har den fået et paranormalt twist.

Vi skal vist til at skynde os lidt, så her er to hurtige mere fra Tyskland. Bag PARANORMAL TERROR gemmer sig Benjamin Coopers amerikanske THE BRINK fra 2006, og hvis du køber PARANORMAL CELLAR, så er det rent faktisk Martin Kjellberg og Nils Wåhlins svenske HUSET VID VÄGENS ÄNDE, der ligger på dvd-skiven.

Lige et sidste eksempel fra Tyskland, der ganske vist bryder de grafiske regler for, hvordan man sælger noget som en PARANORMAL ACTIVITY-film, men titlen smager da lidt af spøgelse. PARANORMAL ENTRANCE er lig med Damon Vignales canadiske THE ENTRANCE fra 2006.

Tro det eller, så har jeg ikke taget samtlige eksempler med i dette indlæg, og det kan virke som det rene vanvid, at så mange film markedsføres på denne måde. Derfor er det passende at runde af med PARANORMAL INSANITY, der kan købes hjem fra England. Det har selvfølgelig ikke altid været filmens titel. Den hedder nemlig SÉANCE og er en amerikansk gyser fra 2006 af Mark L. Smith.

Læs også...
Plat paranormal markedsføring
Plat paranormal markedsføring, Part 2

15 kommentarer:

 1. det er bare noget helt vildt blæret rod!

  SvarSlet
 2. Hold da kæft, mand... var jeg den eneste der blev rundtosset?? sikke noget flueknepperi ... tavelig forsøg på at malke succesen for Paranormal Activity ... skandaløst!

  SvarSlet
 3. ...haha - fantastisk indlæg, Søren :)

  SvarSlet
 4. Sikke noget rod - men ret typisk for exploitation-branchen! Nu skal du så bare se filmene og anmelde dem her... så vi andre slipper for at sidde gennem dem, med mindre nogen af dem mod al forventning skulle vise sig at være seværdige!!

  SvarSlet
 5. Tak for jeres kommentarer. Hvor mange af filmene, der er værd at se, er jo en helt anden diskussion, men jeg kunne sikkert godt finde på at købe PARANORMAL ENTITY-boxen på et tidspunkt.

  SvarSlet
 6. Fedt indlæg der Søren :o)

  SvarSlet
 7. Man følger sådan set bare god exploitation-tradition i Tyskland. I gamle dage fik fx så at sige ALLE film, som Franco Nero var med i, ny titel, så de kom til at hedde noget med "Django" - og så var det sådan set ligegyldigt, om det var egentlige Django-film eller spaghettiwesterns i det hele taget. På den tyske filmdatabase OFDB er der således anført 74 "Django"film. LOL.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan har det jo også været i Danmark, især i 1980erne, hvor alle komedier helst skulle hedde noget med "-skolen" i titlen, efter POLITISKOLEN havde hittet. Også selv om filmene hed noget helt andet på originalsproget - dem jeg bedst husker er MILITÆRSKOLEN (Up The Academy), GENISKOLEN (Real Genius), KØRESKOLEN (Moving Violations) og KØRESKOLEN 2 (Driving Academy) (se hvad de gjorde med de sidste to der?).

   Slet
  2. ...eller som de gjorde på dansk med ÅRGANG-filmene.

   Slet
  3. Korrekt! Hvor mange var der egentlig af dem?

   Slet
  4. Der var en pæn håndfuld af de der ÅRGANG-film. Det er blevet omtalt her.

   Slet
 8. Mega cool indlæg... Kunne være sjovt at samle dem, men det er nok mere på papiret det er sjovt...

  SvarSlet
 9. Ha ha ha - fantastisk gennemgang. Hatten af...

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak. Ja, det er helt vildt, hvad de finder på.

   Slet