søndag den 26. maj 2013

I dag er det Peter Cushings 100 års fødselsdag

I dag kunne den engelske horror-legende Peter Cushing have fejret sin 100 års fødselsdag. Desværre forlod han denne verden den 11. august 1994, 81 år gammel. I modsætning til andre skræk-skuespillere som Boris Karloff, Bela Lugosi og Christopher Lee, så blev Cushing ikke kendt for at spille monsteret - han var den, der skabte monsteret i sine mange roller som Baron Frankenstein, eller den, der forsøgte at nedkæmpe det i sine optrædener som vampyr-jægeren Dr. Van Helsing.

Det er især de mange Hammer-film, vi husker Cushing for, men det blev f.eks. også til en del roller for Amicus. Cushing havde en helt særlig måde at dominere scenerne på med sit markante ansigt (der i de senere år næsten fremstod som et kranie med huden spændt ud over) og en meget karakteristisk stemme. Blandt hans bedste gysere kan nævnes DRACULA, THE CURSE OF FRANKENSTEIN, THE BRIDES OF DRACULA, THE MUMMY og THE SKULL, men der er bare så mange gode film med denne fænomenale skuespiller. Måske skulle du se en af dem i dag.

4 kommentarer:

 1. Peter Cushing giver svar på tiltale i "Horror Express" (1972), en af hans bedste film:
  -"The two of you together. That's fine. But what if one of you is the monster?"
  -"Monster? We're British, you know."

  Tillykke med jubilæet til en af genrens allerstørste og mest talentfulde udøvere!

  SvarSlet
 2. Der er ikke tale om et jubilæum men om en fødselsdag...

  SvarSlet
  Svar
  1. Velkommen tilbage til Anonymicus Pedanticus! Fra Den Danske Ordbog: "jubilæum: tidspunkt der markerer at et vist antal år er forløbet siden en bestemt begivenhed fandt sted, især et rundt el. bemærkelsesværdigt antal år, fx 25, 50 el. 100" Så jo, en 100-års-fødselsdag er et jubilæum!

   Slet
 3. Jeg har i dag set THE REVENGE OF FRANKENSTEIN og THE SKULL. Herlige sager!

  SvarSlet