tirsdag den 31. maj 2016

Horror-instruktøren John Carpenter indtog DR Koncerthuset for fuld musik ... og det var fedt

John Carpenter og band på scenen i DR Koncerthuset.
Hvis der var blevet kastet en atombombe over DR Koncerthuset i aftes, ville det meste af horror-fandommen i Danmark været blevet udryddet på et splitsekund. Sjældent har jeg set så mange mennesker fra det skræmmende fan-miljø samlet på ét sted, men nu er det heller ikke hverdagskost, at selveste John Carpenter er i byen. Den 68-årige instruktør er kendt for sine ikoniske soundtracks, men har nu for alvor fået en karriere som musiker og er i øjeblikket på verdensturne med sit band - og takket være artFREQ., Live Nation & CPH PIX lagde frygtens mester vejen forbi København.

Publikum begynder at strømme til.
Før koncerten.
Der blev selvfølgelig også solgt merchandise.
Begivenheden var stort set udsolgt, men det gode vejr holdt de fleste af gæsterne udenfor koncerthusets borgkube-lignende bygning indtil sidste sekund, men så væltede det også ind. Og for første gang oplevede jeg, at køen til herretoilettet var klart den længste. Nu skal det bemærkes, at flere af urinalerne derinde var ude af drift, men det siger også noget om sammensætningen af publikum.

Vi havde fint udsyn til scenen.
Klar til at blive suget ind i John Carpenters univers.
Jeg havde min datter med til koncerten, og vi nåede lige at hilse på flere af horror-nørderne, før det klassiske DR-pausesignal lød, og vi satte kursen mod den store koncertsal. Vi skulle sidde på 1. balkon lidt skråt for midten, og vi havde derfor ingen foran os. Perfekte pladser. Koncerten var annonceret til at starte kl. 21.00, men det akademiske kvarter blev holdt i hævd, og den blev 21.15, før lyset blev dæmpet, og John Carpenter gik på scenen med sine fem musikere.

Scenen var bygget simpelt, men effektivt op.
Tonerne fra ESCAPE FROM NEW YORK buldrede ud i salen, og publikum gik amok. Adskillige rækker var oppe at stå, og der blev hujet og klappet. Jamen, for pokker ... det var jo John Fucking!!! Carpenter, der stod deroppe på scenen; manden, der har givet os det eneste filmiske mareridt efter det andet, og som i de fleste tilfælde har sat sine fingeraftryk på lydsporet.

John Carpenter i centrum for bandet.
Bandet var i overvejende grad klædt i sort. Carpenter selv spillede selvfølgelig synthesizer, hvilket sønnen Cody Carpenter også gjorde. Derudover var Carpenters gudsøn Daniel Davies med på guitar og keyboard, og desuden medvirkede John Spiker på bas, John Konesky på guitar og Scott Seiver på trommer. Som man kan fornemme på den instrumentale maskinpark, så var der dømt rock'n'roll, men det var nu ikke så tosset, og publikum elskede det.

Så er vi for alvor i gang.
Først efter det andet nummer, ASSAULT ON PRECINCT 13, sagde John Carpenter godaften, og så kastede bandet sig ud i to tracks fra albummet LOST THEMES - den plade, der kickstartede instruktørens anden karriere, hvor musikken vækker minder om de klassiske lydspor fra hans film, men som alligevel har sit helt eget liv. Herefter fulgte i rap toner fra THE FOG, THEY LIVE og THE THING, og sådan vekslede det mellem filmmusik og numre fra de to LOST THEMES-plader.

Der blev vist klip fra Carpenters film på et tunnelformet lærred.
Bag bandet hang et lærred, hvor der blev vist klip fra de mange film, og det var simpelt, men effektivt. Lysshowet var også i den minimalistiske ende, men igen virkede det fint. Og da hele bandet tog solbriller på som optakt til musikken til THEY LIVE, så brød publikum selvfølgelig ud i jubel. John Carpenter diskede på ingen måde op med alenlange anekdoter om filmene eller musikken. Han holdt sig til et manuskript, der sjældent blev fraveget. På et tidspunkt ville han dog gerne se lidt mere liv fra de publikummer, der sad på de øverste rækker. - Make some noise, råbte han.

Yes, vi er nået til HALLOWEEN, og det hele koger.
Det er ikke alle numre fra LOST THEMES-projektet, der er lige stærke, og der er et par af hans film-tracks, der heller ikke siger mig det store. Men vi kom godt rundt i bagkataloget, og naturligvis var HALLOWEEN-temaet et helt forrygende højdepunkt. I betragtning af, at det kun var bandets tredje koncert på turneen, så blev der spillet tight, og kun i ganske få situationer virkede det som om, at de lige mistede overblikket. Måske var der en anelse for meget guitar-lir til min smag, men samlet set var det en fænomenal oplevelse - og lyden var perfekt i den smukke koncertsal.

The End. Bandet bukker for publikum.
17 numre blev det til alt i alt, og efter fem kvarter takkede John Carpenter og hans band af til stående ovationer. Og på ægte film-maner, så stod der selvfølgelig The End oppe på lærredet. Og så blev der ellers snakket på vej ned ad rulletrapperne og ude i foyeren. Stemningen var helt magisk, og der var bred enighed om, at det havde været en fed koncert. Det syntes min datter i øvrigt også!

Farvel og tak for denne gang.
... and the crowd goes wild!
Jeg nåede lige at købe en HALLOWEEN-T-shirt i merchandise-boden, og så fik jeg hilst på og snakket med flere venner og fans på vejen ud. Som sagt, så var nærmest hele horror-Danmark samlet, men det vil føre for vidt at nævne dem her. Der var også en del, der var til stede, som jeg slet ikke så, så ingen nævnt, ingen glemt. Men for pokker, hvor var det fedt!
 • Det spillede de:
 • 1. ESCAPE FROM NEW YORK
 • 2. ASSAULT ON PRECINCT
 • 3. "Vortex"
 • 4. "Mystery"
 • 5. THE FOG
 • 6. THEY LIVE
 • 7. THE THING
 • 8. "Distant Dream"
 • 9. BIG TROUBLE IN LITTLE CHINA
 • 10. "Wraith"
 • 11. "Night"
 • 12. HALLOWEEN
 • 13. IN THE MOUTH OF MADNESS
 • Ekstranumre
 • 14. PRINCE OF DARKNESS
 • 15. "Virtual Survivor"
 • 16. "Purgatory"
 • 17. CHRISTINE

2 kommentarer:

 1. hej Søren....og ritty hygsomt lige at trykke næverne sammen der i foyeren inden Carpenter "blændede op" for lyd og billeder. I det hele taget var det dejligt at se så mange dedikerede fans af manden samlet på eet sted og han er jo rimelig elsket af ihvertfald de af os, som var unge i sen 70'erne....så ritti titti fedt at opleve ham live her så mange år senere. En godt skrevet artikel om dine oplevelser...tak for det...og den går hånd i hånd med dagens anmeldelse i Politiken, hvor damen kommer godt rundt om hele showet/historikken med Carpenter. cheers, Lars von H.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var fænomenalt ... er stadig helt høj.

   Slet