torsdag den 26. oktober 2017

HJEMMET: Mats Strandberg serverer snigende uhygge på et plejehjem for demente

Den menneskelige hukommelse er en fantastisk ting, fyldt med minder og indtryk fra livet. Men holder livet op, når hukommelsen svigter? Sådan kan det måske opleves på Fyrreskyggen, det plejehjem for demente, som er omdrejningspunktet for Mats Strandbergs horrorroman HJEMMET. Her arbejder personalet døgnet rundt for at give beboerne et godt liv - også selv om de ikke kan huske ret meget af det, der foregår. De er som hylstre af kød og blod uden hukommelse - og lige om hjørnet venter døden.

Men hukommelse er også en skidt ting, især hvis man ønsker at fortiden skal være gemt og glemt. Sådan har Joel det. Engang ville han være musiker og flytte fra den lille by til Stockholm sammen med Nina. Men det gik grueligt galt, og Joel sank ned i en verden af stofmisbrug. Nu er han som sådan clean og han er hjemme igen i den lille by. Hans mor Monika skal flytte ind på plejehjemmet Fyrreskyggen, og det er Joel, der må tage sig af det hele. Faderen døde for mange år siden, og broderen Björn har for travlt med familieferie og den slags.

Joel ved ikke, at ungdomsveninden Nina arbejder på Fyrreskyggen, og hun frygter at møde Joel. Deres fælles fortid er for smertefuld. Men Nina har brug for pengene og tager mange ekstravagter, selv om arbejdet med de demente kan være en barsk omgang. Men meget ændrer sig, da Monika flytter ind. Det er som om, at noget er flyttet med ind. Mange af de andre beboere kan mærke det, og det påvirker stemningen på afdelingen. Og så begynder Monika for alvor at ændre karakter ...

Den svenske forfatter Mats Strandberg har tidligere skrevet den fremragende skrækroman FÆRGEN, der er en næsten filmisk fortælling om overnaturlige væsener, der mæsker sig i passagererne på færgen Baltic Charisma. Denne gang er det så et plejehjem for demente, der er scenen for historien, og det kan man også beskrive som et lukket univers. Når beboerne først er kommet ind, kommer de først ud igen, når bedemanden henter dem.

Ligesom i FÆRGEN, så klipper Strandberg ubesværet mellem mange steder og personer, og han skriver levende og dynamisk. Men tonen er mere afdæmpet denne gang, og forfatteren skal have ros for at kaste sig over et projekt, der er så anderledes. Han kunne jo bare have skrevet FÆRGEN 2. Og da rædslerne for alvor slippes løs på Fyrreskyggen, så er man som læser fanget. Det tager måske lige lidt lang tid, før vi kommer til det punkt, men det er også vigtigt, at vi har lært karaktererne at kende, så vi kan forstå den måde, de handler på, da det endelig går op for dem, hvad de har med at gøre.

Mats Strandberg gør det mest i det snigende gys og de enkeltstående scener, hvor der virkelig sker creepy ting. Måske savner jeg lidt, at man får en oplevelse af, at man næsten ikke tør læse videre, men samlet set er HJEMMET en virkelig god bog, der sætter streg under, at Strandberg er en forfatter, man skal holde øje med. Og jeg ser frem til hans næste roman.

Mats Strandberg: HJEMMET. Forlaget Modtryk, 2017, 333 sider, indbundet, vejledende pris: 299,95 kr. Oversat af Allan Hilton Andersen. Omslag: Pär Åhlander. Udkommer også som e-bog og lydbog. HJEMMET er venligst stillet til rådighed af forlaget.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar