torsdag den 2. november 2017

Choktober 2017: Jeg nåede at se 19 horrorfilm

Det er godt at se horror hele året, men det er alligevel noget særligt i oktober.
For en gangs skyld havde jeg en del ferie i oktober, og derfor virkede det realistisk at forsøge sig med en October Horror Movie Challenge; den der udfordring, hvor man i løbet af måneden skal nå at se 31 horrorfilm. Mange danske fans gav sig i kast med projektet, og man har i diverse horror-grupper på Facebook haft mulighed for at følge med i, hvordan det er gået for dem. En del er faktisk kommet i land, mens andre af den ene eller den anden grund ikke fik set film nok.

Jeg havnede så i den sidste kategori. Rent privat skete der ting, der krævede opmærksomhed og som tog en del energi, men trods alt endte jeg på 19 film, hvilket er et fint tal - og en del mere end jeg normalt når på en måned. Så jeg er ganske tilfreds, og jeg er særligt tilfreds med, at jeg nåede at se seks af de 19 film i biografen. Og kun fire af filmene var gensyn.

De fleste af oktober måneds biograf-billetter - den sidste af dem blev købt via en app på min iPhone, så den har jeg ikke i fysisk form.
Selv om CPH PIX i år efter min mening var en tynd affære på horror-fronten, så fik jeg set A DARK SONG, TRAGEDY GIRLS og THE ENDLESS. De var på hver deres måde interessante, selv om ingen af dem for alvor var oppe at ringe. Havde udset mig en to-tre titler mere, men jeg blev indhentet af virkeligheden, så de må blive set i hjemme-biografen på et eller andet tidspunkt.

Fladskærmen har selvfølgelig leveret det meste af horror-underholdningen i oktober, men jeg nåede ikke specielt meget ud på streaming-tjenesterne. Det blev kun til OUIJA: ORIGIN OF EVIL på Viaplay og 1922 på Netflix. Især min Netflix-kø er fyldt op med ting, jeg potentielt gerne vil se, men man kan ikke nå det hele. Og der ligger også meget, der sikkert er noget skrammel, så det går nok, hvis jeg går glip af noget af det.

Ellers er det Blu-ray-stakken, der har sørget for det meste af den skræmmende adspredelse i løbet af måneden. Det er blevet til nyere film (BLAIR WITCH, THE BOY, RINGS og DON'T BREATHE) samt diverse ældre produktioner (FRIGHT NIGHT (1985-udgaven), ONIBABA, PIT AND THE PENDULUM, DEAD OF WINTER, BLOODSUCKING FREAKS, THE OTHER og CAT PEOPLE (1942-udgaven). Ikke alt var lige godt, men der var dæleme også fremragende ting imellem.

Horror-eksperten Nicolas Barbano kom lidt ved et tilfælde til at introducere LEMORA: A CHILD'S TALE OF THE SUPERNATURAL ved Psych-Out! i Cinemateket, da den planlagte taler havde meldt forfald.
Det er for det meste interessant at komme ind til de såkaldte Psych-Out!-arrangementer i Cinemateket, især når de disker op med et dobbelt-program. Oktobers tilbud var to særprægede amerikanske produktioner fra 70'erne, nemlig LET'S SCARE JESSICA TO DEATH og LEMORA: A CHILD'S TALE OF THE SUPERNATURAL - begge vist på 16 mm-kopier. Den sidstnævnte film var klart bedre end den førstnævnte, men det var under alle omstændigheder cool at være derinde.

Måneden blev rundet af på Halloween-aften med en tur i Palads, hvor Dario Argentos klassiske SUSPIRIA blev vist i en hamrende flot digital kopi. Det er på alle måder en vild film, og det var fedt at se den på det store lærred i sal 1 - og så sad jeg endda på første række på balkonen lige i øjenhøjde med billedet og ingen hoveder foran mig. Absolut en godkendt oplevelse.

Nu er vi så inde i november, hvor udfordringen mest plejer at være noget med at få sig et overskæg (hvilket jeg så ikke har tænkt mig), men selvfølgelig skal jeg da have set nogle flere horrorfilm. 19 styk kommer jeg nok ikke op på, og jeg skal altså også lige have set STRANGER THINGS sæson 2 og THE WALKING DEAD sæson 7. Af sted mod nye skræmmende eventyr.

11 kommentarer:

 1. Det er noget bedre end mig - jeg nåede 4...P2, Leatherface, Annabelle: Creation og Cult of Chucky.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også måneder, hvor jeg kun når fire ... eller færre!

   Slet
 2. Hvis man medregner dels tv-serieafsnit og dels ting, der ikke er klokkeklar horror ("Mordets melodi", "November", "A Ghost Story"), fik jeg i oktober set 33 horrorfilm.

  "Island of Lost Souls" (1932)
  "Murders in the Rue Morgue" (1932)
  "The Black Cat" (1934)
  "Mordets melodi" (1944)
  "The Adventures of Ichabod and Mr. Toad" (1949)
  "I Married a Monster from Outer Space" (1958)
  "The Tell-Tale Heart" (1960)
  "The Twilight Zone: The Invaders" (1961)
  "The Alfred Hitchcock Hour: An Unlocked Window" (1965)
  "Star Trek: Catspaw" (1967) [halloween-afsnit]
  "Let's Scare Jessica to Death" (1971)
  "Lemora: A Child's Tale of the Supernatural" (1973)
  "Gojira tai Mekagojira" (1974)
  "Suspiria" (1977)
  "Xing xing wang" AKA "The Mighty Peking Man" (1977)
  "The Burning" (1981)
  "Angustia" AKA "Anguish" (1987)
  "The Monster Squad" (1987)
  "Near Dark" (1987)
  "Ghostwatch" (1992)
  "Kat" (2001)
  "Byzantium" (2012)
  "A Dark Song" (2016)
  "The Love Witch" (2016)
  "As Boas Maneiras" AKA "Good Manners" (2017)
  "Downrange" (2017)
  "The Endless" (2017)
  "Hagazussa" (2017)
  "November" (2017)
  "Sexy Durga" (2017)
  "The Snowman" (2017)
  "Tragedy Girls" (2017)
  "A Ghost Story" (2017)

  SvarSlet
  Svar
  1. En cool liste og et bredt og spændende udvalg af titler.

   Slet
 3. Tror bestemt MORDETS MELODI var klokkeklar gys for de fleste da den kom frem, selv om man skulle mene at danskerne havde real-life horror nok i 1944.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har desværre aldrig set denne danske klassiker, men jeg skal da have samlet den op.

   Slet
  2. Tjek også radiohørespillet, som den er baseret på, eller som er baseret på filmen... jeg ved ikke helt hvad der kom først - men hvorom alting er, ligger radio versionen på DR's Bonanza side (så vidt jeg husker)!

   Slet
  3. DFI skriver, at filmen (fra 1944) er en filmatisering af hørespillet. Og DR Bonanza skriver, at hørespillet blev sendt i 1951. Jeg antager, at Bodil Ipsen havde en tidsmaskine. LOL

   Ved Faces in the Dark-filmfestivalen fik jeg iø en snak med Barbano om filmen, og vi var begge enige i, at den burde genindspilles.

   Slet
  4. Jeg tror der måske har været en tidligere radio version, men eftersom båndoptageren jo først blev opfundet efter krigen (hvis jeg ellers har forstået det rigtigt) findes der nok ikke nogen optagelse af den oprindelige, og så er 1951 udgaven kommet til senere. Jeg husker at have hørt den som barn i 1970erne, og dengang var den pivuhyggelig - men det var nyhederne på den anden side også, så...

   Slet
 4. Svar
  1. Jeg tvivler desværre på, at jeg næste år kan få så meget ferie i oktober, som jeg har haft i år.

   Slet