lørdag den 8. juli 2006

Blodtørstige mutanter

Den franske instruktør Alexandre Ajas remake af Wes Cravens THE HILLS HAVE EYES er på mange måder bedre end originalen. Aja er dog så tæt på at smide det hele på gulvet, at man nok skal se filmen et par gange for at kunne bedømme den.

Historien er den samme i de to versioner: En familie på vej til Californien tager en smuttur gennem ørkenen. Her støder de på en flok blodtørstige vanskabninger. I Ajas version er det mutanter skabt af radioaktiv stråling efter atomprøvesprængninger. Den ”normale” familie er ikke meget mere sympatisk end i Wes Cravens version, men de er mere nuanceret skildret og dialogen er mere levende. Mutanterne er til gengæld den mest syge samling skabninger, der længe er set på film.

Teknisk set er filmen helt suveræn med flotte kamerabevægelser, imponerende makeup, god klipning og stemningsfuld musik (komponeret af Tomandandy). Det er også i kraft af dette, at man som tilskuer bliver lidt urolig, fordi den første time stort set er en genfortælling af den første film. Man bliver helt bekymret over at dette bare er en ”lækker” nyindspilning, der har til formål at erstatte den gamle film. Men i de sidste 40 minutter går Aja op i højeste gear, og serverer en grum og nervepirrende finale, der næsten tager pusten fra en. Handlingen flyttes til en af de test-byer, det amerikanske militær brugte til deres nukleare eksperimenter, og man bliver udsat for en perlerække af grumme scener. Det er virkelig en meget voldsom film, der vil tilfredsstille de fleste splatterfreaks.

Som sagt skal der formentlig et gensyn til for virkelig at sætte pris på filmen, for i højere grad at se den på sine egne betingelser frem for i sammenligning med den originale. Uanset hvad, så kan jeg bestemt anbefale den. Filmen er ude på dvd i en unrated version fra USA og England og udkommer i Danmark d. 15. august. En sequel er også undervejs.

THE HILLS HAVE EYES, USA, 2006. Instruktion: Alexandre Aja. Medvirkende: Ted Levine, Kathleen Quinlan, Aaron Stanford, Vinessa Shaw, Dan Byrd. Musik: tomandandy.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar