mandag den 4. september 2006

(Tor)turen går til Slovakiet

Hvor CABIN FEVER var et godt bud på en "dumme teenagere kommer blodigt af dage langt ude i skoven"-film, er HOSTEL en markant mere ambitiøs og voksen gyser. Det er tydeligt at Eli Roth er et meget stort talent i genren, og HOSTEL er da også fremragende på en række områder. Faktisk er den eneste svaghed at den ikke er særlig uhyggelig.

De to amerikanere Paxton og Josh rejser Europa rundt med rygsæk. Undervejs har de samlet islandske Oli op, og så gælder det ellers om at score nogle piger og svælge i alkohol og stoffer. I Amsterdam får de et tip om at rejse til Slovakiet, hvor de skulle kunne finde kontinentets mest hotte og villige piger. Trioen indlogerer sig på et herberg, hvor det ganske rigtigt vrimler med dejlige sild. Men herberget gemmer på en grum hemmelighed, fordi byen besøges af andet end rygsækrejsende. For et voldsomt beløb kan man få opfyldt sine mest perverse drømme - og snart befinder vores tre unge sig midt i et makabert mareridt.

HOSTEL er en film i to dele. Første del kan minde om en ungdomskomedie, filmet i klare farver. I anden del slippes rædslerne løs, og alting bliver nu rødt og råddent. Den er længe om at komme op i fart, og man skal halvvejs, før det for alvor bliver blodigt. Så udsættes man til gengæld for nogle meget modbydelige tortur-scener. Ikke at Roth svælger i det makabre - enhver splatter-effekt er timet meget præcist. Kun i enkelt scene skubbes vi langt ud over kanten. Her får mavesækken lige lov til at vende sig et par gange. Meget modbydeligt! Og flot gået!

Skuespillerne er gode hele vejen rundt, ikke mindst Jay Hernandez i rollen som Paxton. Og Eli Roth har fundet en stribe lokale talenter under optagelserne i bl.a. Prag, der giver handlingen en pervers autencitet. Men, som sagt, er filmen ikke udpræget uhyggelig. Man drages ind i denne modbydelige verden, men tempoet er skævt, og man sidder ikke ude på kanten af sofaen i spænding. Omvendt er HOSTEL så fascinerende, at man er fanget hele vejen. Den fungerer, selv om den faktisk ikke burde gøre det. Og det gør den værd at se. Filmen er ude på dansk dvd med et flot cover - bl.a. med advarslen: OBS! Ikke velegnet for følsomme personer. Eli Roth er i øvrigt allerede i gang med en 2'er.

HOSTEL, USA, 2005. Instruktion: Eli Roth. Medvirkende: Jay Hernandez, Derek Richardson, Eythor Gudjonsson, Barbara Nedeljakova, Jan Vlasák. Musik: Nathan Barr.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar