lørdag den 13. januar 2007

Djævlelægens dæmoniske plan

Jeg har en vag erindring om, at mine klassekammerater i folkeskolen talte om DJÆVLELÆGEN, en meget ulækker gyser, de havde set. Hvor de havde set den, er ikke til at vide, men det var vist en af de film, man kunne låne hjem til skoler dengang. Jeg nåede aldrig selv at se den på det tidspunkt, men havde dog senere fornøjelsen af at opleve THE PIT AND THE PENDULUM til en forestilling på Sct. Knuds Gymnasium i Odense. Nogle år senere fik jeg så endelig set Vincent Price som den dæmoniske dr. Phibes, da DJÆVLELÆGEN blev vist på tv.

THE ABOMINABLE DR. PHIBES er på alle måder en klassiker og filmen er en af mine personlige favoritter. Handlingen er enkel. I 1925 myrdes en stribe læger på makaber vis. Politimanden Trout sættes på sagen og han forsøger sammen med sin assistent at finde en sammenhæng imellem de bizarre mord. Det viser sig at morderen er organisten og videnskabsmanden Anton Phibes, som ellers skulle være omkommet i en bilulykke. Phibes vil hævne sig på de ni mennesker, der udførte en operation, hvor hans smukke, unge kone omkom - og han bruge Egyptens ti plager som inspiration til mordene. Derfor kan man bl.a. opleve en sygeplejerske, der ædes af græshopper og en liderlig gammel læge, der drænes for blod.

Filmen er instrueret af Robert Fuest, der bl.a. lavede en række afsnit af tv-serien THE AVENGERS. Ud over det Art Deco-inspirerede design er filmen interessant på mange måder. Den er gennemsyret af en kulsort humor, der enkelte steder er på højde med Monty Python. Man kan også se lidt inspiration fra superheltenes verden, hvor dr. Phibes ses i sit storslåede hovedkvarter med sin smukke og mystiske assistent, hvorfra han drager ud i verden for at udføre sine onde gerninger.

Endelig har filmen SAW formentlig hentet en del inspiration fra dr. Phibes' fantastiske mord-maskiner og fælder. Og så er det altså også en film, man bemærker, fordi man aldrig kan huske hvordan man skal udtale ordet "abominable". Filmen kan fås i en flot udgave fra MGM i England.

THE ABOMINABLE DR. PHIBES, England-USA, 1971. Instruktion: Robert Fuest. Medvirkende: Vincent Price, Joseph Cotten, Virginia North, Terry-Thomas, Sean Bury. Musik: Basil Kirchin.

4 kommentarer:

 1. Det er blot underligt at filmen hedder "DjævleLÆGEN" da dr Phibes ikke er doktor i lægelig forstand. Han er doktor i musik og teologi.

  SvarSlet
  Svar
  1. DJÆVLEDOKTOREN havde i hvert fald været en knap så effektiv titel...

   Slet
 2. Nu har det jo sjældent været logikken, der drev værket mht. danske filmtitler. ^_^

  Personligt synes jeg, man burde have kaldt filmen: "Den sataniske djævlelæge fra katakomberne" eller "Djævlelægen - Satans højre hånd".

  SvarSlet
  Svar
  1. "Katakomber" er et ord, vi ser alt for lidt til i filmtitler ;-)

   Slet