onsdag den 17. januar 2007

Dr. Phibes slår til igen

Så fik jeg også set den anden film i Dr. Phibes-serien, nemlig DR. PHIBES RISES AGAIN. Den havde jeg faktisk aldrig set før, så det var en særlig oplevelse. Filmen er lavet i 1972, året efter den første, igen med Robert Fuest som instruktør.

Manuskriptet snyder lidt i forhold til slutningen af 1'eren for at få gang i handlingen, men nu er genren kendt for at genoplive folk på bizarre og uforklarlige måder for at give plads til en sequel. Denne gang drager Phibes til Egypten sammen med sine stumme assistent Vulnavia, hvor han vil forsøge at genoplive sin afdøde kone i Livets Flod. Undervejs må han bekæmpe sin rival Biederbeck, der også ønsker at finde den legendariske flod sammen med et hold af arkæologer. Derfor må Phibes igen rydde folk af vejen på makaber vis.

DR. PHIBES RISES AGAIN er ikke helt på højde med den første film, men det er alligevel fremragende underholdning. Vincent Price er perfekt i rollen som diabolsk skurk, og stemningen er både morsom og fascinerende. Desværre kan man se, at den er lavet for et beskedent budget. Filmen er udkommet på dvd i England. Efter at have set de to Phibes-film er jeg kommet i Vincent Price-humør, så jeg har bestilt endnu et par film med ham.

DR. PHIBES RISES AGAIN, England-USA, 1972. Instruktion: Robert Fuest. Medvirkende: Vincent Price, Robert Quarry, Peter Jeffrey, Fiona Lewis, Hugh Griffith. Musik: John Gale.

3 kommentarer:

 1. Personligt holder jeg mest af 2'eren, men begge Phibes-film er sorthumoristiske perler, velsignet med en endeløs strøm af excentriske karakterer, underfundig dialog og bizarre drabsmetoder. Efter de to Phibes-film lavede Vincent Price "Theater of Blood", som har en lignende hævn/genopstandelses-struktur, blot med udgang i Shakespeares skuespil frem for jødisk/ægyptisk mytologi. De tre film kan nærmest ses som en trilogi.

  SvarSlet
 2. "Snyderiet" skyldes at toeren i virkeligheden er en treer! Der skulle ialt have været lavet fire film, men af forskellige grunde blev der kun lavet to. Man valgte således at gå direkte til nummer tre, fordi toeren ikke bidrager væsenligt til den samlede historie. Men hvis toeren var blevet lavet ville man blandt andet kunne se hvordan Vulnavia blev genoplivet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det vidste jeg ikke, men nu har jeg heller ikke gravet så meget i filmenes historie. Kan på Wikipedia se, at der senere var mange bud på mulige fortsættelser.

   Slet