tirsdag den 30. januar 2007

Underjordisk uhygge

Den engelske instruktør Neil Marshall debuterede i 2002 med den solide og dynamiske varulvegyser DOG SOLDIERS. Marshall er selv en stor fan af genren, og derfor var det meget naturligt at hans næste film skulle være et endnu mere ambitiøst horror-projekt. Og det kom sandelig til at holde stik: THE DESCENT fra 2005 er en af de mest skræmmende film, jeg længe har set.

Seks unge kvinder tager på ekstremsport-ferie i North Carolina, USA. Tre af dem, Sarah, Juno og Beth, er mærket af en ulykke, der skete et år tidligere, hvor en af dem mistede sin familie (hvilket vises i en effektiv chok-scene i begyndelsen af filmen). Nu mødes de med Rebecca, Sam og Holly til en tur ned i de lokale huler. Holly er sur over, at netop disse huler ikke er specielt krævende at klatre i, men Juno har i al hemmelighed planlagt, at de skal ned i nogle huler, der endnu ikke er kortlagt. Turens første del går fint, men efter en sammenstyrtning bliver de spærret inde. Nu gælder det om at finde en vej ud. Men de er ikke alene i hulerne. Her bor også en stamme af blinde kødædende væsener, der er mestre i at finde rundt i mørket.

De uhyggelige væsener dukker først op efter 45 minutter, men det betyder bestemt ikke, at filmens første halvdel er kedelig. Neil Marshall giver sig god tid til at præsentere sine personer, så vi lærer dem at kende. Samtidig skruer han op for spændingen efterhånden som kvinderne støder på en række forhindringer, så som en dyb skakt, de skal kravle over. Undervejs kom en af dem også ud for en grim ulykke. Disse scener er meget nervepirrende og bygger fint op til de første møder med hule-væsenerne. Og så slippes gysene ellers løs i et orgie af chok-scener og brutal splatter. Det er helt eminent lavet og Marshall holder fast i os hele vejen igennem frem til en slutning, der er lige så mørk og dyster som resten af filmen (slutningen er så grum, at den blev klippet ud af den amerikanske biograf-udgave).

Ud over de seks fremragende skuespillere i hovedrollerne, skal jeg også fremhæve David Julyans flotte musik. Han lavede også musik til bl.a. MEMENTO og INSOMNIA. Endelig er monstrene noget af det mest klamme, der længe er set i en film.

Filmen er ude i Danmark fra SF Film, men den udgave skal man for alt i verden undgå. Formatet er tilpasset et bredformat-fjernsyn, og det er helt forkert i forhold til det oprindelige 2.35:1-format. Derfor bør man bestille den engelske dvd. Man kan få en dobbelt-disc-udgave med et fremragende ”Making Of”-program. Her er en af overraskelserne, at hovedparten af filmen er lavet i et studie. Uanset hvad, så må man ikke gå glip af denne film. Det er et lille mesterværk!

THE DESCENT, England, 2005. Instruktion: Neil Marshall. Medvirkende: Shauna Macdonald, Natalie Jackson Mendoza, Alex Reid, Saskia Mulder, MyAnna Buring. Musik: David Julyan.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar