søndag den 15. april 2007

Orm overalt

SQUIRM er en af de film, jeg husker fra min barndom som en stor oplevelse. Jeg så den i 1978 i Fønix i Odense. At have set den på et stort lærred har naturligvis haft en indflydelse på min oplevelse af filmen. Alene den danske titel, ORMENES NAT, signalerede, at dette var noget helt specielt. Og det var i den grad grænseoverskridende at se en scene med en mand, hvis ansigt gennembores af blodtørstige orme. Så det var en fin biograftur.

En del år senere blev den sendt en sen aften på TV 2. Her slukkede jeg efter en halv times tid, dels fordi jeg var træt, dels fordi filmen virkede meget kedelig. Alligevel har jeg ikke glemt den, og har derfor købt den på dvd.

SQUIRM foregår i den lille by Fly Creek i Georgia, der afskæres fra omverdenen efter en voldsom storm. Højspændingsledningerne er blevet revet ned og de sender nu tusinder af volt ned gennem den våde jord. Det gør ormene sindssyge og de vælter frem som en blævrende, blodtørstig bølge. Geri, der bor sammen med sin mor og søster, er nabo til den gnavne Grimes og hans ikke alt for kloge søn Roger, der lever af at opdrætte orm. Geri får besøg af sin kæreste Mick fra New York, der via snirklede omveje er nået frem til byen.

Imens Roger er ved at gå til af jalousi, kommer Mick på kant med den lokale sherif, hvilket ikke gør tingene lettere, da Mick og Geri finder et skelet, der er blevet pillet rent for kød. Sheriffen tror ikke på historien, især ikke da skelettet forsvinder på mystisk vis. Men da mørket falder på vrimler det med orm i hele byen.

Det var lidt specielt at se SQUIRM igen. Overraskende nok er der mange komiske elementer i filmen, hvilket instruktøren Jeff Lieberman balancerer fint med rædslerne. Samtidig er det også en langsom film, hvor især den første halve time er forholdsvis kedelig. Omtrent halvvejs får vi serveret den bedste scene - den med ormene, der borer sig ind i Rogers ansigt (takket være en flot effekt af Rick Baker). En anden god scene viser Geri, der prøver at tænde for sin bruser, men i stedet for vand kommer der orm ud (uden at hun opdager det).

Alt i alt er det en typisk "sure dyr går amok"-film, der er lidt mere kult end cool. Jeg er dog glad for at have fået den i samlingen, om ikke andet for at kunne genopleve min barndoms rædsler. SQUIRM fås i en flot udgave på dvd fra MGM i USA.

SQUIRM, USA, 1976. Instruktion: Jeff Lieberman. Medvirkende: Don Scardino, Patricia Pearcy, R.A. Dow, Jean Sullivan, Peter MacLean. Musik: Robert Prince.

2 kommentarer: