mandag den 8. oktober 2007

Døde soldater kræver retfærdighed

Instruktøren Joe Dante har altid været lidt af en spasmager med sin endeløse række af vilde film med bizarre optrin, masser af in-jokes og en forholdsvis fast stab af skuespillere. At flere af hans film så også har haft en satirisk vinkel er måske ikke noget, man lægger så meget mærke til midt i tornadoen af visuelle gags - men det er oplagt, at Dante har en klar holdning til tingene. Og det ser man tydeligt i MASTERS OF HORROR-episoden "Homecoming", der er en zombificeret kommentar til Irak-krigen.

David Murch arbejder som taleskriver og spindoktor for den siddende præsident, der håber på at vinde fire år mere i Det Hvide Hus. Under en TV-debat sammen med højrefløjs-forfatteren Jane Cleaver tænker Murch tilbage på sin egen storebror, der faldt i Vietnamkrigen. Murch siger, at han ville ønske, at de døde soldater kunne vende tilbage, så de kan fortælle hvor stolte de er over at have givet deres liv for en retfærdig sag. Og det sker så! Kisterne fra krigen åbner sig og snart vrimler det med zombie-soldater over hele landet. Efter nogle uger bliver det tydeligt, at de har en høne at plukke med den siddende præsident.

For en europæer er det ikke et afsnit, man får kaffen galt i halsen af, men den almindelige amerikaner kan nok ikke undgå at blive påvirket af at se nationens helte som omvandrende lig. I en meget fin scene beder et ægtepar en af zombie-soldaterne om at komme ind i deres café, så han kan få varmen. De har selv en søn, der er soldat. Men satiren er lidt tyk, især da præsidentens skare af rådgivere vil gøre alt for at vinde valget. Derfor er det en lidt ujævn episode, men det er bestemt en af de bedre. Og så mener jeg faktisk ikke at ordet "Irak" bliver nævnt på noget tidspunkt, hvilket er lidt elegant.

MASTERS OF HORROR: Homecoming, USA-Canada, 2005. Instruktion: Joe Dante. Medvirkende: Jon Tenney, Thea Gill, Wanda Cannon, Terry David Mulligan, Robert Picardo. Musik: Hummie Mann.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar