onsdag den 21. november 2007

Forfatter jages af fans, engle og e-mails

Man må sige, at det er meget modigt af TV2 Forlag at udgive Peter Straubs bøger på dansk. Han er på ingen måde en let tilgængelig forfatter, der lefler for det store publikum og serverer harmløs hængekøje-læsning. Måske er hans salgstal pæne i USA, men det er først og fremmest romanen GHOST STORY og de to samarbejder med Stephen King, man forbinder ham med. For at give sig i kast med hans øvrige værker, skal man være parat til at gøre en stor indsats selv.

NATTEVÆRELSET er en direkte fortsættelse til SKYGGERNES HUS, og det er en stor fordel, hvis man har læst denne først. Hovedpersonen er igen newyorker-forfatteren Tim Underhill, der oplever en række foruroligende ting. Han ser sin afdøde søster på gaden og måske ser han også en engel. Imens er en meget skræmmende fan i hælene på ham, og Tims mailbox fyldes op med mystiske beskeder fra mennesker, der måske ikke er i live længere. Samtidig har en anden forfatter, Willy Patrick, sit at se til. Hun prøver at komme sig over mordet på sin mand og sin datter, men ser frem til at skulle giftes med den særprægede forretningsmand Mitchell Faber. Men da Willy får nogle uhyggelige oplysninger om Mitchell, bliver hun nødt til at gøre noget - og det kommer i sidste ende til at involvere Tim Underhill.

Umiddelbart er NATTEVÆRELSET lidt lettere at gå til end SKYGGERNES HUS, men man skal stadig være opmærksom på springene mellem jeg-fortæller og alvidende fortæller. Dette bliver irriterende i længden, fordi det kommer til at virke som en gimmick. Selv om det er en grum historie, Straub fortæller, bruger han ikke voldsomme virkemidler og romanen er nok mere en form for magisk realisme end egentlig horror. Det er også påfaldende, at Straub tydeligvis ikke samler alle de løse tråde op, hvilket synes at være tilsigtet.

Det er i sidste ende en interessant oplevelse at læse NATTEVÆRELSET, men jeg kunne ønske mig at Straub bare fortalte løs i stedet for at gemme sin historie bag fortælletekniske tricks. Romanen minder lidt om de bøger, Jonathan Carroll skriver, selv om Carroll formentlig ville have leveret en noget strammere tekst. Alligevel vil jeg dog anbefale NATTEVÆRELSET til eventyrlystne læsere, der tør give sig i kast med noget ud over det sædvanlige. Straub-klassikeren GHOST STORY er i øvrigt lige blevet genudgivet på dansk af TV2 Forlag under titlen SPØGELSESHISTORIER.

1 kommentar: