mandag den 7. januar 2008

Tegneserievold med aliens

I tegneseriernes verden har det i mange år været normalt, at helte og skurke har været på besøg i hinandens blade - og det endda på tværs af forlag, så f.eks. Superman fra DC Comics og Spider-Man fra Marvel har optrådt i den samme serie. Forlaget Dark Horse har haft stor succes med en række serier baseret på kendte film med især ALIEN som et godt eksempel. Og de har også flittigt blandet universerne. Dette er så også hændt i bøger og computerspil, men ikke helt så tit på film, formentlig fordi rettighederne til figurerne kommer op i en meget dyr liga, når de optræder i en spillefilm. Så selv om Alien- og Predator-væsnerne har kæmpet mod hinanden i flere tegneserier, var det først med AVP: ALIEN VS. PREDATOR fra 2004, at det skete på det hvide lærred.

Filmen er instrueret af Paul W.S. Anderson, der bl.a. lavede den første RESIDENT EVIL. Vi har altså ikke med en stjerneinstruktør at gøre, selv om Anderson ikke er nede på Uwe Boll-niveau. Manuskriptet er rent videospil: Et forskerhold drager til Antarktis, hvor en mystisk varmeudladning har afsløret et ukendt bygningsværk under isen. Da de når frem til stedet, en nedlagt hvalfangerstation, har ukendte kræfter allerede boret et hul ned i isen. Nede under jorden finder de en pyramide, hvor det snart vrimler med både aliens og jægere fra det ydre rum.

Historien er blot en undskyldning for at få en række personer til at rende rundt i endeløse gange. Paradoksalt nok er filmens højdepunkt det forrygende klimaks, der foregår på jordoverfladen og ikke i en smal gang. Undervejs får vi dog andre gode og solide scener, men der mangler en fornemmelse af, at dette er sejt, cool og spændende. På trods af de mange flotte effekter, så virker flere elementer lidt billige og TV-films-agtige. Alt i alt er det solid underholdning, men så heller ikke mere.

AVP: ALIEN VS. PREDATOR findes i tre versioner: Biograf-udgaven, en udvidet udgave, der har en kort ekstrascene i begyndelsen, samt en unrated udgave med lidt flere scener. Det er denne jeg har set. Unrated betyder dog i dette tilfælde ikke "meget blodig", så splatterfans vil blive skuffede. 2'eren, AVPR: ALIENS VS. PREDATOR: REQUIEM rammer de danske biografer på fredag.

AVP: ALIEN VS. PREDATOR, USA-Tyskland-Tjekkiet-England, 2004. Instruktion: Paul W.S. Anderson. Medvirkende: Sanaa Lathan, Raoul Bova, Lance Henriksen, Ewen Bremner, Colin Salmon. Musik: Harald Kloser.

2 kommentarer:

  1. Jeg må indrømme, at jeg synes ganske godt om "Alien vs. Predator" og glæder mig til 2'eren, selvom jeg godt ved, at det ikke er voldsomt godt. Men jeg synes bare, de to monstre er så fede :-)

    SvarSlet
  2. Ja, det er nogle fede monstre, og som sagt opfatter jeg også AVP som god underholdning. Men det er en tynd affære i forhold til de to originale serier - og så er det træls, at de bl.a. ændrer reglerne for hvor længe en alien er om at vokse sig stor.

    SvarSlet