mandag den 31. marts 2008

Edderkoppe-gyseren over dem alle

Blandt de mange kryb og dyr, der har optrådt i "naturen går amok"-genren, må edderkopper nok være at betragte som superstjernerne. Mange bryder sig ikke om de ottebenede tingester, og der har været utallige eksempler på, at en stor behåret tarantel er blevet brugt som uhygge-skabende effekt i en skrækfilm. Af de egentlige edderkoppe-gysere betragter jeg KINGDOM OF THE SPIDERS fra 1977 som det ultimative mesterværk.

Filmen fortæller om dyrlægen Robert "Rack" Hansen (spillet af William Shatner) fra Verde Valley i Arizona, der undrer sig over hvorfor en af de lokale farmeres kalv pludselig bliver syg og dør. Han sender derfor en blodprøve ind til et laboratorium i en større by. Kort tid efter ankommer den smukke Diane Ashley (spillet af Tiffany Bolling), en insektforsker fra Arizona State University. Hun kan fortælle, at kalven døde af edderkoppegift. Ude på farmerens gård finder de senere en sandhøj, hvor det vrimler med edderkopper. Meget tyder på, at de ottebenede kryb har rottet sig sammen og organiserer sig som myrer. Forklaringen er, at brugen af sprøjtegifte har udryddet deres naturlige føde og derfor må de gå andre veje - og mennesker er det næste mål.

KINGDOM OF THE SPIDERS er en forrygende film, der måske ikke fortæller en udpræget original historie. Til gengæld udnytter den hovedpersonerne optimalt, nemlig de 5000 taranteller, der blev indsamlet til filmen. Her er stort set ingen billige effekter med gummi-edderkopper og den slags. Næ nej, skuespillerne placeres midt i dette kriblende helvede. Det er altså ikke hver dag, at man oplever William Shatner helt dækket af store behårede edderkopper. Brrr... Også små børn optræder med snesevis af edderkopper omkring sig, og vi får den ene mareridtsagtige scene efter den anden.

At instruktøren John 'Bud' Cardos valgte at se lidt stort på dyrenes rettigheder er så noget andet, for ganske mange af edderkopperne mases, trampes eller brændes ihjel undervejs. Filmens musik er et kapitel for sig, da den i høj grad består af toner fra klassiske THE TWILIGHT ZONE-episoder. KINGDOM OF THE SPIDERS er udkommet på dvd i flere udgaver. Good Times Video i USA har udgivet en version i 4:3-format, mens man fra Tyskland kan få en letterbox-udgave med titlen MÖRDERSPINNEN. Jeg har købt den formentlig bedste udgave, nemlig den fra hollandske Green Cow i anamorfisk widescreen.

KINGDOM OF THE SPIDERS, USA, 1977. Instruktion: John 'Bud' Cardos. Medvirkende: William Shatner, Tiffany Bolling, Woody Strode, Lieux Dressler, David McLean.

2 kommentarer:

  1. Som gennemført edderkopperæd må jeg sige, at... den må jeg have fat i :). Mange af de små sataner er afgjort mere ubehageligt end én stor af slagsen.
    Selv har jeg en vis forkærlighed for John Wyndhams edderkoppe-cosy-catastrophe-roman Webs.

    SvarSlet
  2. Og slutningen er fænomenal! Den er iø ude på dansk exrental som "Edderkopperne".

    SvarSlet