søndag den 30. marts 2008

Ikke særlig fucking scary

"Det vi prøvede med KOLLEGIET her var at - og hvad hedder sådan noget - prøve at være tro mod genrekonventionerne og ligesom tilfredsstille - hvis man kan sige det på den måde - publikums forventninger til en gyserfilm".

Sådan siger instruktøren Martin Barnewitz på ekstramaterialet på dvd-udgaven af KOLLEGIET, sidste års helt store danske gyser-hit. Bag på dvd'en kan man læse, at det er "En fucking scary gyser". Det synes jeg bestemt ikke det er, og forklaringen kan man måske finde i instruktørens tilgang til projektet, nemlig at ville opfylde publikums forventninger. Men først lige lidt om plottet:

Katrine læser engelsk og vil gerne hjemmefra. Hun flytter ind på et kollegium, hvor hun møder den dominerende Sanne, den ikke alt for kloge Lena, den charmerende Lukas og den nørdede Rolf. Sidstnævnte er dog ved at flytte ud, formentlig fordi de andre har mobbet ham. Efter kort tid bliver Katrine introduceret til myten om, at det spøger på kollegiet, i værelse 205, der i dag bebos af Sanne. Spøgelset slipper fri, da et spejl bliver smadret, men Katrine kan ikke få nogen til at hjælpe sig med at bekæmpe det.

KOLLEGIET er en forholdsvis traditionel spøgelseshistorie, der henter en del fra de nyere japanske film. Desværre er "traditionel" også et ord, der klæber til filmen i en negativ forstand. Hvert eneste lille krybende øjeblik, hvert eneste chok er lavet helt efter bogen, så man kan tælle en, to, tre... og fire og bøh, der kom chokket! Her er absolut ingen nyskabelser. Samtidig har man valgt et meget moderne billedsprog, der skal understrege Katrines færd væk fra den virkelige og rationelle verden. Det er et interessant eksperiment, men mange steder arbejder filmens formsprog imod filmen, bl.a. i starten hvor en uhyggelig drøm serveres på en måde, så filmens første reelle rædsels-scene helt ødelægges.

Alle de unge skuespillere gør det fremragende, musikken af Tobias Hylander og Oivind Weingaarde er stemningsfuld og jeg synes i det hele taget, at det er fedt, at en film som KOLLEGIET er blevet lavet. Det er desværre bare en film på det jævne, og derfor er der stadig lang vej igen for dansk horror.

KOLLEGIET, Danmark, 2007. Instruktion: Martin Barnewitz. Medvirkende: Neel Rønholt, Mikkel Arendt, Julie R. Ølgaard, Mira Wanting, Jon Lange. Musik: Tobias Hylander, Oivind Weingaarde

Ingen kommentarer:

Send en kommentar