lørdag den 26. april 2008

Dystre familiehemmeligheder

Der er en ganske særlig stemning over de mange horror-thrillere, der dukkede op i tresserne i kølvandet på bl.a. PSYCHO og William Castles produktioner. Blandt de mest kendte er WHAT EVER HAPPENED TO BABY JANE? og HUSH... HUSH, SWEET CHARLOTTE. Det engelske Hammer-studie ville også være med på bølgen og leverede bl.a. PARANOIAC i 1963.

Her møder vi overklasse-familien Ashby, der plages af minderne om en bror, der tilsyneladende begik selvmord for nogle år siden. Søsteren Eleanor er stille og roligt ved at miste forstanden, mens hendes anden bror, den fordrukne Simon, bare venter på at kunne få fingre i sin arv. Men en dag dukker en mand op, der redder Eleanor fra at begå selvmord. Han påstår at være den aføde bror, og så er det på tide, at alle den forkvaklede families skeletter kommer ud af skabet.

PARANOIAC er en fremragende og nervepirrende film, der har det hele: En maskeret morder, en orgelspillende skikkelse i natten og et dystert hus. Og så vrider plottet sig lige så meget som en skål spaghetti. Oliver Reed er forrygende i rollen som en brutale Simon, Freddie Francis har instrueret efter et manuskript af Jimmy Sangster og så er filmen i sort/hvid i CinemaScope-format, hvilket er en nydelse at se.

PARANOIAC, England, 1963. Instruktion: Freddie Francis. Medvirkende: Janette Scott, Oliver Reed, Sheila Burrell, Maurice Denham, Alexander Davion. Musik: Elisabeth Lutyens.

8 kommentarer:

 1. Ah... Oliver Reed. Så skal den ses! :D

  SvarSlet
 2. Det er heldigvis til at have med at gøre. Den er med på den amerikanske dobbelt-dvd fra Universal, der hedder THE HAMMER HORROR SERIES. Her får man hele otte Hammer-film til en fornuftig pris.

  SvarSlet
 3. Ja, jeg læste, at det pt. er den eneste måde at få fat på filmen på.
  Er alle film i fin kvalitet?

  SvarSlet
 4. Folk på amazon.com brokker sig ellers gevaldigt over, at billedet fryser, er plaget af pixelering og andet slemt. Har du haft nogle problemer med filmene?

  SvarSlet
 5. Jeg synes at billedkvaliteten er ganske flot i betragtning af, at de otte film er pakket ned på to skiver (de her blanke flipper-discs), men nu har jeg indtil videre kun set tre af filmene, så... Netop PARANOIAC, som flere af Amazon-kunderne klager over, kørte helt uden problemer. Uanset hvad er det en forholdvis billig dvd, så jeg ville tage chancen.

  SvarSlet
 6. Folk på Amazon ved ikke, hvad de taler om. De lever stadig i 1920, er sikkert på stoffer, og lytter til jazzmusik. Jeg tror også bare, jeg ville tage chancen.

  SvarSlet
 7. Søren: Ja, du har ret. Den er så billig, så man næsten burde tage chancen. Hele konceptet med at pakke så mange film ned på så få disks er dog ret suspekt.

  Jack: Der er INTET galt med jazzmusik! Kan du så smide Jan Johansson på!

  SvarSlet
 8. R.I.P. Jimmy Sangster (1927-2011).

  SvarSlet