tirsdag den 25. november 2008

Den hemmelige kraft slippes løs

Skumle regeringsagenter, eksplosioner, blødende hænder og ansigter, Kirk Douglas, ESP-eksperimenter, makabre dødsfald, maskingeværer, biljagter og arabere, der slynges gennem luften. Og alt dette i løbet af en enkelt spillefilm. Det er man da bare nødt til at elske. Jeg taler naturligvis om Brian De Palmas THE FURY fra 1978, en science fiction-horror-thriller efter en roman af John Farris.

Peter Sandza, der arbejder for en tophemmelig gren af den amerikanske efterretningsstjeneste, bliver bedraget og forsøgt myrdet af sin kollega gennem mange år, den ubehagelige Childress. Denne er nemlig interesseret i Peters søn Robin, der har unikke psykiske evner. Peter sætter nu alt ind på at finde sønnen, hvilket bl.a. fører ham til Paragon-klinikken, hvor unge mennesker med usædvanlige evner bliver undersøgt. Hertil kommer også teenageren Gillian Bellaver, der kan få folk til at bløde, hvis hun koncentrerer sig om dem. Som tiden går bliver hun involveret i jagten på Robin.

THE FURY er en fremragende film, måske en af De Palmas bedste. Skuespillet er ganske vist ujævnt og plottet er alt end en logisk, men der er en række elementer, der fungerer optimalt. Især bruges humor på en forfriskende måde, som f.eks. i scenen, hvor Peter er på flugt - kun iført underbukser og derfor er nødt til at stjæle tøj i en tilfældig lejlighed. Samtidig er manuskriptet meget realistisk i sin skildring af, hvor svært det kan være at slippe væk fra et sted eller undslippe en forfølgende bil. Der er utrolig mange detaljer undervejs og da filmen varer tæt på to timer, får den næsten et episk præg. Det er virkelig storslået. Endelig er musikken af John Williams helt i topklasse - og når man hører main title-sekvensen får man opklaret, hvor Chris Young har hentet inspirationen til sin HELLRAISER-musik fra.

THE FURY er ude på det danske dvd-marked under titlen DEN HEMMELIGE KRAFT. Den er værd at ofre et par timer på, især hvis man holder af horrorfilm fra 70'erne og er parat til en oplevelse lidt ud over det sædvanlige.

THE FURY, USA, 1978. Instruktion: Brian De Palma. Medvirkende: Kirk Douglas, John Cassavetes, Carrie Snodgress, Charles Durning, Amy Irving. Musik: John Williams.

3 kommentarer:

 1. Ja, Youngs HELLRAISER-tema er jo nærmest en direkte kopi af Williams' hovedtema fra THE FURY.

  Alligevel foretrækker jeg faktisk Youngs - synes han tager skridtet videre, og bruger hele idéens potentiale, hvor Williams holder lidt igen.

  Men det er et glimrende score, Williams har komponeret - et af de ret få horrorscores han i det hele taget har lavet. Kunne have været sjovt at høre lidt flere scores i den genre fra ham, men det skal vi næppe regne med på nuværende tidspunkt...

  SvarSlet
 2. Jeg holder meget af begge temaer på hver deres måde. Williams er ganske rigtigt mere afdæmpet, men det passer godt til filmen. Young går helt amok, men nu er HELLRAISER også en ekstremt rå film, så det er ikke så underligt, at han giver den alt, hvad den kan trække.

  SvarSlet
 3. He he :) Ja, "går amok" er vist den helt rigtige betegnelse for HELLRAISER-musikken.

  Jeg tvivler bestemt ikke på, at Williams' score passer glimrende til THE FURY (jeg har desværre ikke fået den set (endnu)), men som ren lytteoplevelse foretrækker jeg HELLRAISER - i alle tilfælde hvad temaerne angår.

  SvarSlet