onsdag den 14. januar 2009

Fuglene dræber i flok, når de er mange nok

- OK, hurtigt... Nævn den første fugle-gyser, du kan komme på!
- Alfred Hitchcocks THE BIRDS!
- Jep, og en til?
- Øhhh... THE BIRDS II, den der TV-gyser.
- Ja, udmærket forsøg, selv om jeg vil vædde med, at du aldrig har set den. Og en til?
- Der er sgu da ikke flere. Der var en masse fugle med i THE MESSENGERS, men fugle-gysere? Nix, der er nok ikke flere.

Det er korrekt, at der ikke findes ret mange fugle-gysere. En søgning på nettet giver en håndfuld mere så som den mexicanske EL ATAQUE DE LOS PÁJAROS (aka BIRDS OF PREY), den italienske KILLING BIRDS - UCCELLI ASSASSINI og den tyske DIE KRÄHEN. Eller hvad med en bizar TV-produktion som FLU BIRD HORROR? Men ellers er det ikke udbredt at skræmme livet af folk, der lider af ornithofobi - muligvis fordi alle vi andre ikke er særlig bange for fugle.

KAW er en film, der nok heller ikke vil øge din frygt for vores fjerede venner, men den byder på halvanden times solid underholdning. Sheriffen Wayne Hayborne (spillet af Sean Patrick Flanery) har sidste dag på jobbet i den lille by, hvor han arbejder. Han får rigeligt at se til på denne dag, for indbyggerne dør som fluer. Clyde, den lokale tørlagte alkoholiker, påstår, at det er ravne, der er skyld i dødsfaldene - og det er det sandelig også. Forklaringen på dette skal findes ude hos de lokale mennonitter (en religiøs gruppering) - og forklaringen er langt ude.

KAW er en typisk lavbudget-produktion til tv- og dvd-markedet, men den er noget bedre end så meget andet i denne genre. Selv om der ikke har været råd til mere end fire mennonit-kostumer (med grinagtigt falske skæg til mændene) og omkring 20 indbyggere i byen, er der masser af fremdrift i manuskriptet. Ravne-angrebene er lavet både med ægte fugle og computer-effekter og de er af meget varierende kvalitet - men det fungerer. Slutningen er lidt svag, men det er ikke så overraskende. KAW er ude på dansk dvd og anbefales til fans af billige dyregys og folk med ornithofobi.

KAW, USA-Canada, 2007. Instruktion: Sheldon Wilson. Medvirkende: Sean Patrick Flanery, Stephen McHattie, Kristin Booth, Rod Taylor, John Ralston. Musik: Steve London.

5 kommentarer:

 1. I The Rage, som AWE for nyligt har udgivet, går en forbløffende stor del af spilletiden med, at hovedpersonerne flygter fra en flok zombiegribbe. Ja, det er lige så slemt, som det lyder.

  SvarSlet
 2. Det lyder både sjovt og slemt med THE RAGE. Fugle har selvfølgelig spillet en rolle i en masse gysere, så som THE RAVEN, DAMIEN: OMEN II og Stephen King-filmatiseringen THE STAND. Men det er mærkeligt nok sjældent, at de får lov til at være hovedpersoner.

  SvarSlet
 3. Faktisk viste DR2 en TYSK gyser for små to uger siden med titlen DIE KRÄHEN/DE SORTE FUGLE. Den var ganske udemærket.

  Fra DR:

  De sorte fugle
  Tysk thriller 02. januar 2009 kl. 00:45 på DR2
  En flok højintelligente krager, der er blevet fremavlet som led i et hemmeligt videnskabeligt forsøg, undslipper efter en bilulykke.

  For Berlins indbyggere bliver det begyndelsen til et mareridt. Fuglene er ekstremt aggressive og formerer sig hurtigt.

  Den unge højgravide dyrlæge Alexandra Werner er den første, der aner uråd, men vil det lykkes hende at råbe myndighederne op, inden det er for sent?

  Medvirkende:
  Alexandra Werner: Susanna Simon.
  Mark: Stefan Jürgens.

  Manuskript: Holger Badura og Sven Böttcher.

  Tysk thriller fra 2006.

  SvarSlet
 4. Her til aften har jeg set RESIDENT EVIL: EXTINCTION, hvor der er en stor flok zombiekød-inficerede fugle med.
  Angående DIE KRÄHEN, så er den også udkommet på dvd i Tyskland. Mystisk at DR2 kalder det for en thriller.

  SvarSlet
 5. Er det udtryk ikke mest brugt af dem, der føler sig rigtig voksne og synes "gyser" og "horror" lyder for Freddy Kruger-teenage-agtigt.

  SvarSlet