lørdag den 17. januar 2009

Hvor er Crocodile Dundee, når man skal bruge ham?

Greg McLean slog igennem for et par år siden med WOLF CREEK, en grum film om tre unge turister, der i den australske ødemark gennemlever et nerveflænsende mareridt. Det særlige ved WOLF CREEK var den snigende stemning, hvor de øde locations blev brugt optimalt. Samtidig var det ikke er en film, hvor man blev tæppebombet med den ene chokscene efter den anden. Til gengæld blev der hugget til, når gysene endelig dukkede op. Det gjorde WOLF CREEK til en unik oplevelse og en film, man bestemt bør se. Og når man nu er i gang, kan man også snuppe ROGUE, Greg McLeans næste film, der er en noget større produktion.

Pete McKell er en amerikansk rejsejournalist, der i den grad er træt af sit job. Det er derfor ikke med den store entusiasme, at han tager med på en turbåd i en australsk nationalpark for at se på krokodiller. Med på båden - der sejles af den seje Kate Ryan - er en halv snes andre turister. Langt nede ad floden beslutter Kate sig for at reagere på et nødblus i det fjerne. De finder en kæntret båd og pludselig væltes turbåden om af en stor skygge under vandet. Turisterne strander på en ø midt i floden. Kort efter bliver en af dem ædt af en gigantisk krokodille - og så går det op for dem, at øen i løbet af få timer vil blive oversvømmet af tidevandet.

ROGUE er på mange måder en typisk gyser om en gruppe mennesker, der på en øde lokalitet må kæmpe mod en ukendt fare. Styrken ved filmen er det rolige tempo. Vi lærer alle personerne godt at kende og selv om mange af dem er klicheer (den kyniske amerikaner, den hysteriske mor, den øretæveindbydende lokale), så reagerer ingen af dem helt som forventet. Og det er helt umuligt at forudsige, hvor mange af dem, der bliver ædt. Will Gibsons storslåede billeder af den australske natur og François Tataz' flotte musik bidrager til oplevelsen, selv mange nok vil være irriterende over, at filmen ikke er udpræget uhyggelig.

Der bygges hele tiden op og ikke alle chok er timet, så de har den maksimale effekt. Men slutningen er rimelig hektisk. Den computerskabte krokodille er i øvrigt meget overbevisende. ROGUE er ikke en film, der vil tiltale alle, men det er en elegant lille sag, der hæver sig langt over sværmen af billige dyre-gysere. Giv den en chance... Jeg så ROGUE på dvd'en fra Atlantic, der er ude her i Danmark. Selve filmen står knivskarpt og flot, men der er desværre ikke noget ekstramateriale på skiven.

ROGUE, Australien-USA, 2007. Instruktion: Greg McLean. Medvirkende: Radha Mitchell, Michael Vartan, Sam Worthington, Caroline Brazier, Stephen Curry. Musik: François Tataz.

8 kommentarer:

 1. Se også "Black Water", der ligeledes er en ganske habil kroko-gyser.

  SvarSlet
 2. Tak for tippet. Den skriver jeg på indkøbslisten. Jeg har også TV-filmen CROC stående på hylden, men den er næppe det store sus.

  SvarSlet
 3. Der er endnu en australsk krokodille-film, som skulle være rigtig god, nemlig DARK AGES. Jeg har dog ikke set den (men den er tilfældigvis bestilt netop i dag!).

  SvarSlet
 4. Lyder sjovt med DARK AGE (som den hedder). Den må jeg tjekke ud.

  SvarSlet
 5. Nu ved jeg godt det er 3 år siden, men fik du set CROC? Jeg fald tilfældigvis over den igår, og fandt den ret underholdende. Jeg synes man har gjort lidt mere end normalt ud af historien, at skuespillerne gør det ganske udemærket og effekterne er over middel. Så på trods af en lidt tandløs slutning vil jeg alligevel smide CROC op blandt bedste krokodillefilm.

  SvarSlet
 6. Ja, jeg har set CROC og var ikke begejstret.

  SvarSlet
 7. Haha - når jeg læser din anmeldelse og sammenligner med min oplevelse, må jeg jo enten have været fuld eller haft rigtigt lave forventninger! Ellers også var jeg bare i krokodille-b-film-humør.
  Eller - du har været sur og tvær :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg var i hvert fald ikke fuld, da jeg så den, så måske har jeg været sur og tvær ;-) Det er stadig en møgfilm, så...!

   Slet