tirsdag den 20. januar 2009

Meteor-monstre fra det ydre rum

Amatør-astronomen John Putnam og hans kæreste Ellen ser en aften en meteor styrte ned i Arizonas ørken. Nede i krateret finder Putnam et rumskib, der dog begraves i et jordskred. Ingen tror derfor på hans historie. En mystisk episode med to telefonreparatører, der ikke opfører sig helt menneskeligt, får Putman til at tro, at en fremmed magt er ved at gøre deres indflydelse gældende her på Jorden. Snart synes flere at være kommet i de fremmede vold, men hvad er deres dagsorden?

IT CAME FROM OUTER SPACE er en af de klassiske science fiction-film fra 50'erne. Historien kom fra Ray Bradburys skrivemaskine og budskabet i filmen er derfor en anelse mere optimistisk end så mange andre af "de fremmede invaderer os"-produktioner fra den periode. Men det elegante ved filmen er, at selv om meget af stemningen er pladderromantisk, er fremstillingen af rumvæsenerne og deres indflydelse på de personer, de overtager, skildret fra en synsvinkel, der er ren horror. Lige fra de mange fantastiske "point of view"-skud af de fremmedes angreb til den paraniode skildring af de robot-agtige mennesker, der arbejder for rumvæsnerne.

Instruktøren var ingen ringere end Jack Arnold, der i 50'erne lavede en håndfuld af genrens største film. IT CAME FROM OUTER SPACE blev i øvrigt lavet i 3-D, men kan i dag kun opleves i flade versioner - bl.a. på den fine danske dvd-udgave under titlen INVASION FRA MARS (hvilket i øvrigt slet ikke giver mening, fordi vi på intet tidspunkt får at vide, at de fremmede er fra Mars).

IT CAME FROM OUTER SPACE, USA, 1953. Instruktion: Jack Arnold. Medvirkende: Richard Carlson, Barbara Rush, Charles Drake, Joe Sawyer, Russell Johnson. Musik: Irving Gertz, Henry Mancini, Herman Stein.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar