mandag den 19. januar 2009

Happy Birthday, Dear Edgar...

Den amerikanske forfatter og poet Edgar Allan Poe fylder 200 år i dag. Han holder sig nu godt, den gamle dreng. Poe er kendt for sine makabre fortællinger med en tung, dyster stemning og han har i den grad sat sit fingeraftryk på den genre, vi holder så meget af. Så hæv glasset og send en tanke til Poe. Uden ham ville meget have været anderledes. Poe blev født den 19. januar 1809 og døde den 7. oktober 1849.

4 kommentarer:

  1. Jeg har netop - med forsinkelse - læst den tre sider lange artikel om Poe i sidste uges Wekeendavis. Det er lækker læsning.

    I øvrigt udgiver Klim - der jo i 2007 udgav Poes "Samlede Fortællinger I-II" - den 30. januar "Arthur Gordon Pyms eventyr & Heureka".

    Den skal klart hjem på hylden, så den nye oversættelse kan tjekkes ud...

    SvarSlet
  2. I forbindelse med jubilæet udkommer desuden gyserantologien ”Poe - 4 makabre hyldester”, med bidrag af Anne-Marie Vedsø Olesen, Rikke Schubart, Patrick Leis og Steen Langstrup.

    Jeg fejrede selv Poe-jubilæet med en mindeaften arrangeret af Det Danske Edgar Allan Poe Selskab. Vi nød en god middag og underholdt hinanden med Poe-relaterede anekdoter etc. Ib Johansen læste sin gendigtning af "The City in the Sea". Jeg viste Tim Burtons kortfilm ”Vincent”, samt episoden ”The Man Who Collected Poe” fra Robert Bloch-filmen ”Torture Garden”. Vi fik gaver fra Poe-museet i Richmond, bl.a. en flot udgave på gammeldags pergamentpapir af ”The Raven” – et faksimiletryk fra originalmanuskriptet med Poes egen håndskrift!

    SvarSlet
  3. Det lyder som en virkelig god aften og en passende måde at fejre Poe på.

    SvarSlet
  4. Det var absolut mindeværdigt. Jeg må dog korrigere mig selv: Lige netop faksimiletrykket var ikke en gave fra Poe-museet men fra Poe-selskabets ærværdige formand, Torben Carlsen.

    SvarSlet