mandag den 9. marts 2009

Et ægte amerikansk monster

Selv om amerikanerne har lavet masser af monsterfilm, har de aldrig skabt et uhyre, der har haft et liv på det hvide lærred i en endeløs serie af film. Selv ikke King Kong har været med i mere end fem amerikanske produktioner med adskillige årtier mellem den første og den seneste film. Man skal til Japan for at finde de virkelig filmmonstre med Godzilla som kongen over dem alle.

Det var da også i Japan, at instruktøren og producenten J.J. Abrams forstod omfanget af den japanske monster-bølge. Han var sammen med sin søn inde i en legetøjsforretning, hvor det vrimlede med Godzilla-ting. Det fik Abrams til at tænke på, at det var på tide, at amerikanerne fik et nyt monster. Resultatet blev CLOVERFIELD.

Rob Hawkins er på vej til Japan for at arbejde. Alle hans venner holder et surprise-farvel-party for ham i New York. En af dem, Hud, får til opgave at filme det hele, så Rob kan få et minde med til Japan. Midt under festen ryster bygningen og noget eksploderer i det fjerne. Da de går ned på gaden, er de nær ved at blive ramt af Frihedsgudinens hovede, der kommer flyvende. Tilsyneladende er New York blevet angrebet af et gigantisk monster. Da Rob får et telefonopkald fra sin veninde Beth, beslutter han sig for at redde hende, monster eller ej.

CLOVERFIELD er en af disse film, der udelukkende består af optagelserne fra et kamera, som en af karakterne render rundt med. Resultatet bliver ofte et billigt dogme-agtigt look. Sådan er CLOVERFIELD også i mange scener, men det i virkeligheden snyd. Filmen har nemlig kostet en formue at lave og derfor er det bestemt ikke tilfældigt, hvad man ser og oplever. Vores hovedpersoner er så "uheldige", at de igen og igen render ind i det enorme monster (og de mindre parasitter, der lever på uhyret).

Det virker lidt for konstrueret, men det betyder ikke så meget, for CLOVERFIELD er en forrygende oplevelse. Der er fuld knald på hele tiden og den ene hæsblæsende scene afløser den anden. Muligvis kan man argumentere for, at filmen er mere energi end indhold, men hold da op, hvor det rykker. Efter sigende skulle en 2'er være på vej, men der er stadig lang vej endnu, hvis Cloverfield-monstret skal nå op på det samme antal titler som Godzilla. Men det er en god begyndelse...

CLOVERFIELD, USA, 2008. Instruktion: Matt Reeves. Medvirkende: Michael Stahl-David, Odette Yustman, T.J. Miller, Jessica Lucas, Mike Vogel. Musik: Michael Giacchino.

2 kommentarer:

  1. King Kong medvirker faktisk i hele seks amerikanske spillefilm; du har sikkert glemt tegnefilmen ”The Mighty Kong” (1998). I alt medvirker han i over ti spillefilm.

    SvarSlet
  2. Jep, jeg havde glemt THE MIGHTY KONG. I øvrigt pudsigt, at det er de monster-elskende japanere, der har lavet nogle af de andre King Kong-film.

    SvarSlet