mandag den 23. marts 2009

Nattens uhyre er efter dig

NIGHT OF THE DEMON fra 1957 er ikke alene en af de bedste engelske gysere, der er lavet - den hører til blandt de bedste i genren i det hele taget. Filmen blev instrueret af Jacques Tourneur, manden bag klassikere som CAT PEOPLE og I WALKED WITH A ZOMBIE. NIGHT OF THE DEMON er baseret på M.R. James-historien "Casting the Runes" og fortæller om den dæmoniske Julian Karswell og hans kult.

På en konference i London er det hensigten at afsløre Karswell som en svindler, men inden da myrdes konferencens formand Henry Harrington på mystisk vis (det er kun publikum, der får at vide, at Harrington dræbes af en dæmon). Den skeptiske amerikanske psykolog John Holden ankommer til London for deltage i konferencen, men involveres - sammen med Harringtons niece Joanna - i opklaringen af det brutale mord. Han møder flere gange den karismatiske Karswell, der forbander Holden. Og meget tyder på, at Karswells kræfter er ægte nok.

NIGHT OF THE DEMON er grum stemning fra start til slut. Vi suges ind i de stærke sort-hvide billeder og rives med af den spændende historie. Denne film er reelt skræmmende. Man kan tydeligt mærke, at det er en mester-instruktør, der har stået ved roret. Ikke mindst er en scene, hvor Karswell hidkalder en storm for at overbevise John Holden, et af genrens største øjeblikke.

Tourneur fik dog ikke lov arbejde helt i fred. Producenterne insisterede på, at man skulle se dæmonen og denne blev tilføjet senere. Mange bryder sig ikke om disse scener, men selv om de i dag virker en smule primitive, ødelægger det ikke det samlede indtryk. NIGHT OF THE DEMON blev kortet ned til det amerikanske marked og fik her titlen CURSE OF THE DEMON. Man kan få en flot region 1-dvd fra Sony Pictures, hvor begge udgaver er på. Anbefales på det kraftigste...

NIGHT OF THE DEMON, England, 1957. Dansk titel: NATTENS UHYRE. Instruktion: Jacques Tourneur. Medvirkende: Dana Andrews, Peggy Cummins, Niall MacGinnis, Maurice Denham, Athene Seyler. Musik: Clifton Parker.

2 kommentarer:

  1. Jag kan inte göra annat än att hålla med, det är riktigt bra film. Sen så gillar jag faktiskt de inklippta scenerna på demonen, även om man kunde ha klippt ner dem lite...

    SvarSlet
  2. Jeg har overvejet at købe Tony Earnshaws bog BEATING THE DEVIL: THE MAKING OF NIGHT OF THE DEMON. Den ser ret spændende ud.

    SvarSlet