onsdag den 6. maj 2009

Dødens stribede gab

Sheriffen Grady Barnes har ikke det store at slås med i den lille by, hvor han arbejder. To ældre kvinder, der skændes om retten til at sælge quiltede tæpper, er blandt hverdagens udfordringer. Det ændrer sig dramatisk, da folk begynder at forsvinde ude i skoven. Blodige kropsdele og et mystisk fodspor antyder, at en tiger står bag. Barnes går til pressen med sin mistanke og advarer folk om at bevæge sig udendørs. Det får selvfølgelig borgmesteren til at flippe helt ud, for den store årlige landbrugsfestival nærmer sig og det er dårlig business, hvis man har en blodtørstig tiger i området. Snart går den vilde jagt på bæstet.

Du har set denne film mange gange, bare under titlen JAWS. Man skulle tro, at der et sted i Hollywood står en computer og spytter manuskripter til dyregysere ud. Ingredienserne er en lille by, en ivrig sherif, en irriterende borgmester, nogle tilfældige ofre og et menneskeædende bæst. Og MANEATER ligner da også de utallige andre dyregysere, der sendes på Sci-Fi Channel i USA – bortset fra, at denne faktisk er ganske underholdende.

Instruktøren Gary Yates har valgt at bruge en rigtig tiger i stedet for de billige CGI-dyr, der er standard i Sci-Fi Channels produktioner. Det fungerer fint nok, især fordi han er nødt til at holde dyret skjult det meste af tiden. Rollen som sheriffen spilles af selveste Gary Busey, men han er slet ikke så manisk, som vi er vant til at se ham – til gengæld skulle man måske have fundet en anden skrædder til denne film, for Buseys habitter er tre numre for små til ham. Det ser meget fjollet ud. MANEATER er en OK lille film, der måske ikke er så skræmmende, men den er noget bedre end så mange andre produktioner i dyrehorror-genren.

MANEATER, USA, 2007. Instruktion: Gary Yates. Medvirkende: Gary Busey, Ian D. Clark, Ty Wood, Diana Reis, Kristen Harris. Musik: Glenn Buhr.

2 kommentarer:

 1. Nicolas Barbanotorsdag, 07 maj, 2009

  "Maneater" er ikke den første tiger-film inspireret af "Jaws". Her er et citat fra Ekstra Bladets anmeldelse af "The Ghost and the Darkness" (1996):

  ”"The Ghost and the Darkness" bygger på en virkelig hændelse. Det er godt at vide, når man ser filmen. For ellers sidder man bare og bliver sur over, at den ligner et plagiat af "Dødens gab". Der er nemlig mange sammenfald: Glimt af rovdyrets ryg over det bølgende hav/græs. Offeret set fra dyrets synsvinkel. Buret der ikke er solidt nok. Selv det berømte Vertigo-zoom ind på Roy Scheider i strandstolen gentages her.”

  Og ja, det var mig, der anmeldte den. :-)

  SvarSlet
 2. Det er mange år siden, jeg har set THE GHOST AND THE DARKNESS. Måske skulle den have et spin i maskinen. I øvrigt sjovt, at IMDb angiver genren på den til at være action-adventure-drama-horror-thriller. Så er man da dækket ind.

  SvarSlet