fredag den 7. august 2009

ECLIPSE er en flad oplevelse

Bella Swan er snart færdig med gymnasiet og officielt er hun ved at gøre sig klar til at drage ud i den store verden for at studere. Men hendes tanker kredser om sin uendelige kærlighed til vampyren Edward Cullen og det skæbnesvangre beslutning om, at hun snart selv skal forvandles til vampyr. Hun har dog stadig et uafklaret forhold til varulven Jacob Black, der hjalp hende gennem krisen, da Edward forsvandt, fordi han ikke troede på, at mennesker og vampyrer kunne være kærester. Edwards familie er i mellemtiden optaget af en stribe brutale mord i Seattle. Meget tyder på, at morderen eller morderne er vampyrer. Da sandheden går op for dem, må de træffe nogle særdeles ekstreme forholdsregler.

ECLIPSE er den tredje bog i Stephenie Meyers grotesk populære TWILIGHT-serie. Førsteoplaget var på en million eksemplarer, da bogen udkom i 2007, og der blev solgt 150.000 eksemplarer i løbet af de første 24 timer efter udgivelsen. Der er millioner af fans, der bare ikke kan få nok af den forunderlige kærlighedshistorie, hvor den ene hovedperson er verdens mest hotte vampyr. Og kærlighed får man masser af i ECLIPSE, og det endda krydret med en solid dosis jalousi, nu hvor Jacob for alvor træder i karakter.

Problemet er bare, at bogen slet ikke fungerer som en kærlighedshistorie og det er Bellas skyld. Her har vi en teenager, der eftertragtes af de to mest lækre mænd på denne planet, en smuk aristokratisk vampyr og en sexet muskuløs varulv. Edward og Jacob vilde med Bella og accepterer hende 100 procent – uanset hvor tåbeligt hun opfører sig. Og Bella opfører sig det meste af tiden som en beruset elefant på et skateboard i en porcelænsforrretning. Hun er forkælet, klynkende, ureflekteret og umoden – og hun stiller barnlige krav, der bringer hende selv og andre i fare. Alligevel slås de to fyre om hendes hånd. Det er ønsketænkning af værste skuffe, hentet direkte fra kioskernes mest tarvelige romantiske hæfter.

Helt håbløs er ECLIPSE dog ikke, selv om det klart er seriens svageste bog. Vi får en masse nyt at vide om vampyrerne og varulvenes verden og især er indianernes myter om varulvenes skabelse spændende læsning. Det samme er vampyrens Jaspers historie. Selv om konflikten med de morderiske vampyrer i Seattle aldrig bliver rigtig nærværende, er klimaks ganske nervepirrende med masser af splatter og uhygge. Der er mere horror i denne bog end i de to første tilsammen, men det er tydeligt, at det er romantikken, der driver historien. Og fordi romantikken ikke fungerer, bliver ECLIPSE til en flad oplevelse.

Jeg læste ECLIPSE i den engelske udgave, men den danske version, FORMØRKELSE, er på gaden i dag.

4 kommentarer:

 1. Jeg er ikke helt enig i at Eclipse er en direkte flad oplevelse - i hvert fald ikke hvis man også har læst Breaking Dawn.

  Hvis man tager bogen ud af sammenhæng, så vil jeg give dig ret i at den er flad, men hvis ikke man læser den mister man en masse detaljer i den sidste bog i serien..

  Iøvrigt en dejlig blog du har :)

  SvarSlet
 2. ...men nu har jeg ikke læst BREAKING DAWN endnu. Jeg føler ikke, at jeg har anmeldt ECLIPSE ude af en sammenhæng, men i forhold til de to første bøger - og den enkelte bog er lidt nødt til at kunne "klare sig selv" - også selv om senere titler eventuelt er de rene mesterværker.

  Mange tak for roserne, også selv om jeg ikke kan lide ECLIPSE.

  SvarSlet
 3. Dér er jeg nu bestemt ikke enig. Syntes at Eclipse er en af de bedste bøger i serien, og syntes bestemt ikke den er en "flad" oplevelse. Tværtimod, jeg elsker den bog.

  SvarSlet
 4. Nu kan man heldigvis ikke diskutere smag og det er cool nok, at du kan li' den. Det kunne jeg så ikke - og jeg synes, at BREAKING DAWN er endnu værre.

  SvarSlet