torsdag den 20. august 2009

Vakse Viggo bag tremmer

Eaton Sharpe sover ikke godt om natten. Han plages af mareridt om dengang, han som fængselsbetjent var med til at henrette Charlie Forsythe i den elektriske stol. Nu får han mulighed for at stå ansigt til ansigt med sine dæmoner, da han får til ansvar at genåbne det gamle fængsel, hvor henrettelsen fandt sted. Sharpe er en hård hund, der bruger den mindste undskyldning for at smide fangerne i hullet, og han gider slet ikke lytte til Katherine Walker, der arbejder for staten med at reformere fængselsvæsenet. Men en af fangerne, den unge Burke, gør Sharpe meget urolig. Og da Sharpe en dag beslutter sig for, at væggen ind til det gamle henrettelseskammer skal rives ned, bryder helvede løs.

PRISON er en rigtig 80'er-gyser med masser af special effects, smukt belyste scener og et dybt ulogisk manuskript. Det var den første af en håndfuld "en fange dør i den elektriske stol, men vender tilbage"-film i stil med SHOCKER og THE HORROR SHOW. Det var også den første film, som finske Renny Harlin kom til at lave i Hollywood, hvilket blev begyndelsen på en fantastisk karriere. Og så har man sandelig dansk-amerikanske Viggo Mortensen på rollelisten, hvilket gør filmen ekstra salgbar i dag efter hans optræden i den der newzealandske fantasy-trilogi.

Fængselsfilm har altid været bizart fascinerende, og især i første halvdel af PRISON får man en masse detaljer om livet bag tremmerne. Der etableres venskaber og fjendskaber blandt fangerne, og det kommer selvfølgelig til at spille en rolle i forhold til de rædsler, der slipper ud fra det gamle henrettelseskammer. Det er i øvrigt en scene med bulder, brag og lyseffekter i flere minutter, men en af vagterne slår det hen med, at de formentlig kom til at slå hul på en gasledning. Okkulte fænomener?

Næ nej, det kan det ikke være. Og så kan det onde ellers kaste sig over de indsatte. Personerne i filmen er meget længe om at gennemskue, hvad der foregår, og ondskabens fra gravens dyb har tilsyneladende problemer med alt og alle, ikke bare inspektør Sharpe. Så vi får den ene makabre dødsscene efter den anden, hvilket er sjovt at se på, men på ingen måde logisk. I filmens klimaks falder det hele fra hinanden i jagten på effekter og spektakulære scener, men det er grumt underholdende.

Det er Another World Entertainment, der har udgivet PRISON på dvd og det skal de have tak for. Jeg er vokset op med 80'er-gysere og dette er herlig nostalgi for en fan som mig – også selv om jeg faktisk aldrig havde set PRISON før. Som sædvanlig fra AWE er det en flot udgivelse, der endda har en fire siders booklet af Heine Sørensen og et langt interview med Renny Harlin, der åbenbart er lavet specielt til denne dvd.

PRISON, USA, 1988. Instruktion: Renny Harlin. Medvirkende: Viggo Mortensen, Chelsea Field, Lane Smith, Lincoln Kilpatrick, Tom Everett. Musik: Richard Band, Christopher L. Stone.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar