tirsdag den 13. oktober 2009

Pinhead opfører sig som Freddy Krueger, tager ud i rummet, leger gemmeleg og ender med at blive et hit på nettet

De to første film i serien, HELLRAISER og HELLBOUND: HELLRAISER II, kan ses som én lang film, hvor man introduceres for de grumme cenobitter, der på kommando dukker op og flår folk i småstykker, hvis de har leget med en af de mystiske pusleæsker. Det er en stor og kompleks historie, der inviterer til at blive videreudviklet i en stribe nye og dramatiske kapitler. Sådan kom det dog ikke til at gå. De efterfølgende HELLRAISER-film skulle vise sig at være en endeløs række af billige produktioner, der kun bød på få lyspunkter.

HELLRAISER III: HELL ON EARTH (1992)Den arrogante natklubejer J.P. Monroe har købt en mystisk søjle, hvor det viser sig, at Pinhead er blevet fanget. Lidt blod genopliver ham delvist og Monroe bliver fristet af muligheden for at få en masse magt. Imens er den ambitiøse TV-journalist Joey Summerskill på sporet af de underlige ting, der sker i natklubben, men det forhindrer ikke Pinhead i at slippe fri og skabe nye cenobitter, han kan kommandere rundt med.
I am offering you a place at my right hand - flesh, power, dominion
Pinhead
Det var engelske Anthony Hickox, der sad i instruktørstolen på den tredje film i HELLRAISER-serien. Han havde tidligere bl.a. lavet de to underholdende WAXWORK-gysere og er kendt som en god håndværker. Og det er lige det, HELLRAISER III: HELL ON EARTH er: Godt håndværk. Vi er langt væk fra Clive Barkers vilde visioner og får i stedet en mere traditionel film, der ganske vist udvider det univers, disse film foregår i, men som også er skruet sammen, så den kan please et mainstream-publikum.

Selv om Pinhead stadig får lov til at ytre storslåede replikker med sin gravrøst, er han i denne film mere en slags Freddy Krueger, der spreder død og ødelæggelse blandt unge mennesker. Terry Farrell har ikke meget at byde på i rollen som den unge TV-journalist, især ikke i scenerne, hvor hun flygter gennem gaderne fra Pinheads nye cenobitter. Det er i øvrigt nogle sløje kreationer, der ligner noget fra et gammelt STAR TREK-afsnit med Borg-folket. HELLRAISER III: HELL ON EARTH er ikke det store sus, men den går an, hvis man er vild med Pinhead.

HELLRAISER III: HELL ON EARTH, USA, 1992. Instruktion: Anthony Hickox. Medvirkende: Terry Farrell, Kevin Bernhardt, Paula Marshall, Doug Bradley, Ken Carpenter. Musik: Randy Miller.

HELLRAISER: BLOODLINE (1996)
I det 18. århundrede skaber legetøjsmageren Philip Lemarchand en pusleæske på bestilling fra en aristokrat, Duc de L'Isle, der eksperimenterer med det okkulte. Denne bruger æsken til at åbne en port til Helvede, så han kan hidkalde en dæmon. I vor tid kommer en efterkommer af Lemarchand i kontakt med denne dæmon, Angelique, men det er først endnu en efterkommer, der på en rumstation i fremtiden muligvis har fundet ud af, hvordan man lukker porten til Helvede.
Do I look like someone who cares about what God thinks?
Pinhead
HELLRAISER: BLOODLINE var et projekt med en helvedes masse problemer. Selv om Miramax havde godkendt manuskriptet, var det først, da de så det færdige produkt fra instruktøren Kevin Yagher, at det gik op for dem, at Pinhead slet ikke er med i begyndelsen af filmen. De strenge herrer i slips krævede ændringer, og dem havde Yagher ikke tid til at lave. Det blev derfor Joe Chappelle, der fik til opgave at skyde nye scener og få skabt en version, som Miramax ville sende på markedet. Yagher brød sig ikke om det færdige resultat og valgte at gemme sig bag det klassiske Alan Smithee-pseudonym. Og det kan man godt forstå.

Filmen er sjusk fra første til sidste minut. Selv om man forsøger at udvide HELLRAISER-universet med forhistorien om legetøjmageren, der startede det hele, er det en håbløs film. En del skyldes selvfølgelig balladen bag kulisserne, men det virker alligevel på kanten til at være desperat, at man skal se Pinhead tulle rundt på en rumstation. Bruce Ramsey er muligvis en god skuespiller, men han er slet ikke alsidig nok til at bære rollen som Lemarchand i tre så forskellige udgaver. Til gengæld er Valentina Vargas et lyspunkt som dæmonen Angelique. Alt i alt er det dog en jammerdal af en film, der virker uinspireret og billig.

HELLRAISER: BLOODLINE, USA, 1996. Instruktion: Alan Smithee (Kevin Yagher, Joe Chappelle). Medvirkende: Bruce Ramsay, Valentina Vargas, Doug Bradley, Charlotte Chatton, Adam Scott. Musik: Daniel Licht.

HELLRAISER: INFERNO (2000)Kriminalbetjenten Joseph Thorne er en dygtig og intelligent opdager, der dog ikke bruger helt lovlige metoder, når han skal opklare sagerne. En stribe bizarre mord bringer ham på sporet af en mystisk person, der kendes i miljøet som The Engineer. Denne har tilsyneladende kidnappet et barn, hvilket får Thorne til at gå endnu mere ihærdigt til værks. Men han er oppe imod stærke kræfter og til sidst kan han end ikke stole på sig selv.
Your flesh is killing your spirit
Pinhead
Efter fire biograffilm rykkede HELLRAISER-universet nu direkte ud på hjemmemarkedet, og det var ikke nødvendigvis en dårlig ting. Instruktøren Scott Derrickson arbejdede med et meget lille budget, to millioner dollar, på et tidspunkt, hvor producenterne hos Dimension havde travlt med andre ting, bl.a. SCREAM 3. Derfor blev han stort set overladt til sig selv og kunne dermed skabe et af de mere usædvanlige kapitler i HELLRAISER-serien.

Mange fans hader denne film, ikke mindst fordi man ikke ser ret meget til Pinhead, men dette er en af den slags sequels, jeg er helt vildt med. Den har helt klart de tidligere film som sit fundament, men kører i helt sin egen retning. Craig Sheffer er helt fantastisk i rollen som politimanden, der skal være både sympatisk og frastødende på samme tid. Og så er det altid sjovt at se James Remar. Undervejs får vi mange storslåede scener, der i den grad smager af HELLRAISER, mens andet måske bare er underligt. Men samlet set er dette et højdepunkt i den endeløse stribe af fortsættelser, men det er fair nok, hvis Pinhead-fans ikke kan li' den. Men den er også værd at se, selv om man absolut ikke har noget kendskab til HELLRAISER-serien.

HELLRAISER: INFERNO, USA, 2000. Instruktion: Scott Derrickson. Medvirkende: Craig Sheffer, Nicholas Turturro, James Remar, Doug Bradley, Nicholas Sadler. Musik: Walter Werzowa.

HELLRAISER: HELLSEEKER (2002)Trevor og hans kone Kirsty (ja, det er hende fra de to første film) kommer ud for et voldsomt uheld, hvor deres bil kører i en flod. En måned senere vågner Trevor på hospitalet. Kirsty er forsvundet - der var ingen spor af hende i bilen. Trevor er ikke helt sig selv efter ulykken og virkelighed og fantasi glider sammen. Han er dog nødt til at få styr på hele, da politiet mistænker ham for mord. Men der skal vise sig at være endnu værre ting i vente.
Welcome to the worst nightmare of all... reality!
Pinhead
Fotografen Rick Bota skulle blive manden, der blev udset til at holde liv i serien - og utroligt nok blev dette den første af tre HELLRAISER-film, han kom til at instruere. Vi er stadig i "direkte til dvd"-land og derfor blev filmen lavet for et lille budget. Der var dog råd til at hente Ashley Laurence ind til rollen som Kirsty. Dermed fik man skabt et link til de første film, men det var ikke nok til at levere et banebrydende produkt. Nu har hun heller ikke ret mange minutter i filmen.

Ved første øjekast minder HELLRAISER: INFERNO og HELLRAISER: HELLSEEKER utrolig meget om hinanden, men sidstnævnte har slet ikke de samme kvaliteter. Det er forbløffende, at filmselskabet accepterede et manuskript, der i sin grundidé er identisk med den film, man lige havde lavet. Det hjælper heller på det, at hovedpersonen Trevor er alt andet end sympatisk, hvilket lægger en dæmper på det "overraskende klimaks". En film for hardcore-fans.

HELLRAISER: HELLSEEKER, USA, 2002. Instruktion: Rick Bota. Medvirkende: Dean Winters, Ashley Laurence, Doug Bradley, Rachel Hayward, Sarah-Jane Redmond. Musik: Stephen Edwards.

HELLRAISER: DEADER (2005)Journalisten Amy Klein får til opgave at tage til Bukarest i Rumænien for at undersøge en historie om nogle unge mennesker, der tilsyneladende begår selvmord for så at blive vakt til live igen. Lederen af den mystiske selvmords-kult er en mand ved navn Winter. Amy kommer efter en del besvær på sporet af nogle af Winters disciple og snart er hun fanget i et uhyggeligt mareridt.
Dreams are fleeting. Only nightmares last forever!
Pinhead
Det oprindelige manuskript til HELLRAISER: DEADER er i virkeligheden en historie, der intet har med HELLRAISER-universet at gøre. Man valgte dog at skrive det om, så det kunne blive til den syvende film i serien. Samtidig rykkede man filmarbejdet til Rumænien for at spare penge og gik også i gang med at lave otteren, når man nu alligevel havde fået sat nogle folk i arbejde.

Bortset fra, at Rumænien er en spændende lokalitet (dette er ikke en af disse film, hvor man prøver at forklæde et østeuropæisk land som et sted i USA), er det en sløj omgang. Kari Wuhrer er rigtig god som den benhårde journalist og der er en fantastisk scene, hvor det på blodig vis går op for hende, at noget er helt galt. Til gengæld kan Paul Rhys ikke tilbyde meget som den i princippet dæmoniske Winter. Det er tydeligt, at filmselskabet bare ønskede at få hvad som helst ud på markedet - så længe det lignede en HELLRAISER-film - men denne vil skuffe de fleste fans.

HELLRAISER: DEADER, USA-Rumænien, 2005. Instruktion: Rick Bota. Medvirkende: Kari Wuhrer, Paul Rhys, Simon Kunz, Marc Warren, Doug Bradley. Musik: Henning Lohner.

HELLRAISER: HELLWORLD (2005)Chelsea, Allison, Derrick, Mike og Jake forsøger at komme sig efter at deres ven Adam har begået selvmord, fordi han var helt opslugt af online-spillet Hellworld. To år efter bliver de inviteret til en Hellworld-fest i et stort gammelt hus. Festen holdes af en midaldrende herre, der ikke afslører sit navn. Efterhånden som aftenen skrider frem, bliver de unge mennesker fanget forskellige steder i huset, hvor de udsættes for alskens rædsler.
Like a bad horror movie, isn't it?
The Host
Denne film er lavet lige efter 7'eren - endnu engang med Rick Bota som instruktør og endnu engang lavet i Rumænien. Man havde dog kun manuskriptet til 7'eren med i kufferten, så 8'eren er skrevet under et betragteligt tidspres. Det var samtidig lidt af en tilfældighed, at Lance Henriksen kom til at spille hovedrollen. Bota mødte ham på en restaurant i Rumænien, hvor Henriksen medvirkede i MIMIC 3: SENTINEL. Netop som den kendte skuespiller var kommet tilbage til USA, fik man sendt ham manuskriptet til HELLRAISER: HELLWORLD og han gik straks om bord på et fly med kurs mod Rumænien.

Det er underligt, at film, der handler om internettet, har det med at virke kluntede og gammeldags. Sådan er det også med HELLRAISER: HELLWORLD. Det er selvfølgelig meget sjovt, at man har fået skabt en virtuel verden, hvor unge mennesker dyrker HELLRAISER. Desværre hænger resten af filmen slet ikke sammen. Henriksen virker mekanisk og ligeglad og ingen af de unge skuespillere har det store at byde ind med. En meget træt finale på en meget træt serie.

HELLRAISER: HELLWORLD, USA, 2005. Instruktion: Rick Bota. Medvirkende: Lance Henriksen, Katheryn Winnick, Christopher Jacot, Khary Payton, Doug Bradley.

Læs også...
Sadomasochister fra gravens dyb
Turen går til Helvede

1 kommentar:

  1. Dejlig læsning og god gennemgang af filmene. Jeg er selv ret vild med Inferno, som også i min bog en af de mere vellykkede efterfølgere. Det er dog lang tid siden, jeg sidst så en af filmene, men med denne læsning skulle man måske støve et par af filmene af...

    Nu bliver det spændende at se, hvad der kommer til at ske med remaket/rebootet...

    SvarSlet