søndag den 22. november 2009

Hvor meget smerte kan du klare?

Ny fransk horror: MARTYRS
Den franske instruktør Pascal Laugier har sagt i et interview i FANGORIA, at det virker som om, at mange af de unge i branchen bare laver film for at vise publikum, at de har de samme dvd-film stående hjemme på hylden. Det er ikke til at vide, om han her hentyder til sine egne franske horror-kolleger, men der er ingen tvivl om, at Pascal Laugier har et indgående kendskab til genren. Han vælger blot at bruge dette kendskab til at gå sine helt egne veje - og det er alt andet end behagelige steder, han ønsker at føre sit publikum hen til.

Den unge pige Lucie slipper væk fra en fabrik, hvor hun gennem længere tid er blevet systematisk tortureret. Hun bliver nu placeret på et børnehjem, hvor en anden pige, Anna, bliver venner med hende. Lucie er dog sky og forfølges tilsyneladende af et mystisk væsen.15 år senere. Lucie mener at have fundet frem til det ægtepar, der stod bag torturen, hun blev udsat for. Hun bryder ind hos parret, der nu har to store børn, og dræber dem alle. Men det mystiske væsen efter stadig efter hende, og hun ringer efter hjælp. Anna vil for alt i verden gerne vil hjælpe Lucie, men hun er rystet over massakren på en familie, hun ikke kender. Da Anna opdager, at moderen i huset stadig er i live, prøver hun i al hemmelighed at redde hende, mens slås Lucie med det mystiske væsen. Det hele ender blodigt og dramatisk, men rædslerne er slet ikke forbi endnu.

MARTYRS er den mest overraskende og provokerende af de nye franske gyserfilm. Selv om den er makaber, er det ikke en film, der lefler for en splatter-hungrende målgruppe. I den første del får vi ganske vist en rimelig straight horror-historie med brutale nedskydninger, skarpe knive og et vildt skræmmende monster. Men så tager Pascal Laugier ellers fat.Pludselig tilter hele historien og vi introduceres for fanatisme og ultravold, der er sat i system med en konsekvens, der er så iskold og forfærdelig, at det næsten ikke er til at fatte. Her bliver filmen ubehagelig på en helt anden måde. Men Laugier er slet ikke færdig med os endnu, og alting når lige at blive vendt på hovedet endnu en gang, før slutteksterne ruller over skærmen.

Det er ikke en film, man bare kan se. Den skal fordøjes. Mange vil nok ikke bryde sig om den, mens andre formentlig ikke vil bryde sig om at se den igen. Filmen arbejder på så mange niveauer og har så meget på hjerte, at det er vanskeligt umiddelbart at have en holdning til den. Sikkert er det dog, at MARTYRS er en unik horror-oplevelse, man ikke må gå glip af.Det er nok vigtigt, at man ser den uden at have læst for meget om handlingen, og det er med vilje, at jeg ikke skriver i detaljer om den sidste del af filmen. Det her er ikke bare banal underholdning og det er slet ikke for sjov. Hvis man endelig skal være lidt kritisk, så er det kølige, næsten science fiction-agtige, billedsprog - lidt à la nogle af David Cronenbergs produktioner - måske med til at give filmen et urealistisk skær, men det ændrer ikke ved, at MARTYRS er et filmisk spark i mellemgulvet.

Mylène Jampanoï og Morjana Alaoui gør det fantastisk i de to hovedroller. Især leverer sidstnævnte en kraftpræstation ud over alle grænser. Det er ikke småting, hun har været igennem under optagelserne. Bemærkes skal også de flotte special makeup-effekter af Benoït Lestang, der tragisk nok begik selvmord sidste år. Jeg så MARTYRS på den engelske dvd fra Optium Releasing, der er spækket til randen med mere end to timers ekstramateriale. Pan Vision i Sverige har også udgivet filmen med pænt meget ekstramateriale. På bagsiden påstås det, at der skulle være danske undertekster på, men det er tilsyneladende ikke tilfældet.

MARTYRS, Frankrig-Canada, 2008. Instruktion: Pascal Laugier. Medvirkende: Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï, Catherine Bégin, Robert Toupin, Patricia Tulasne. Musik: Alex Cortés, Willie Cortés.

5 kommentarer:

 1. Har set både den engelske udgave fra Optium og den udgave som AWE lige har udgivet. Men det underlige ved det hele er at den udgave fra optium vare 99 min og den fra AWE vare 95 min så jeg kan ikke finde ud af hvad de 4 min forskel er. AWE plejer jo at udgive sine titler unrated og dem fra england plejer at være censureret, men her forstår jeg ikke hvad forskellen er. Håber i kan hjælpe

  SvarSlet
 2. Jeg har lige haft den engelske dvd fra Optimum i maskinen og den varer 95:15 - så jeg forstår ikke helt, at du skriver 99 min. Ifølge IMDb varer MARTYRS 99 min i biografen, hvor filmen vises med 24 billeder i sekundet. Så det passer meget godt med, at den på et PAL-fjernsyn varer 95 min, fordi PAL kører med 25 billeder i sekundet ... Med mindre du har set den engelske Blu-ray? Er ikke helt inde i det, men der er vist noget med, at de kan køre i biograf-hastighed og dermed bliver spilletiden den samme som angivet på IMDb.

  SvarSlet
 3. Det lyder indviklet med pal og 24 billeder i sekundet;)
  Jeg så den på blu-ray hvor den varede 99 min. Men jeg købte den på dvd fra AWE da jeg gerne vil have den med danske tekster istedet. Men så er de ens kan jeg forstå?
  De 2 interviews får man ikke med på dvden fra AWE men de 85 min making of er med på AWE udgaven.
  Fik set din nr 1 fra dyrer gysere og må sige at den faktisk er ret fed kingdom of the spiders. Sikke en slutning hehe

  SvarSlet
 4. Ja, det er lidt teknisk, men du kan roligt gå ud fra, at de to udgaver er helt identiske.

  Jeps, KINGDOM OF THE SPIDERS er fænomenal - elsker den film.

  SvarSlet