mandag den 30. november 2009

NEW MOON er en bleg og blodfattig affære

Vi kan lige så godt få det overstået: NEW MOON er en rigtig dårlig film - helt uden energi, charme og nerve. Millioner af fans har ventet på kapitel 2 i serien om Bella og hendes uendelige kærlighed til vampyren Edward, men de bliver spist af en selvfed omgang lækre billeder, der blot cementerer hovedrolleindehavernes status som teenage-idoler.

Instruktøren Chris Weitz virker på bar bund i forhold til at forstå de følelser, der raser i de unge mennesker, filmen handler om, og må igen og igen gribe til det billige trick at bevæge kameraet rundt omkring dem for at signalere, at der sker noget.Handlingen kort: Bella er blevet accepteret af Cullen-familien, der består af vampyrer, fordi hun har forelsket en af dem, Edward. Da de vil fejre hendes 18 års fødselsdag, skærer hun sig i fingeren og blodet fremtvinger en livsfarlig situation. Edward beslutter, at forholdet til Bella er dødsdømt og han forlader hende. Efter flere måneders depression genoptager Bella sit venskab til Jacob, der er af indiansk afstamning. Han har også en hemmelighed: Han er nemlig varulv.
Det er interessant at se, hvordan vampyrer og varulve flettes ind i det, der dybest set er en banal, nypuritansk kærlighedshistorie. Varulvene er ganske flot lavet og vi får et par effektive action-scener undervejs. I det hele taget er skildringen af de unge indianerdrenge vellykket, selv om de ikke fylder meget i historien.

Senere møder vi de klamme Volturi-vampyrer og det er også meget elegant, men igen er det overstået på ingen tid. På den måde bliver horror-elementerne et skrøbeligt skelet, som resten af den tyndbenede historie skal hænge på - og det er en håbløs opgave i en film, der ikke indeholder en gnist af den stemning, der gjorde 1'eren til en fin oplevelse.Kristen Stewart er sit sædvanlige forfjamskede jeg, mens Robert Pattinson går rundt som en kold robot gennem hele filmen. Taylor Lautner gør det fint som Jacob - på trods af de platte scener, hvor han pinedød lige er nødt til at blotte sin overkrop. De fleste af de andre skuespillere er bare fyld, men jeg vil dog lige fremhæve Billy Burke som Bellas far. Han er fremragende i en lille, men vigtig, rolle.

Tredje kapitel, ECLIPSE, lander i biograferne den 30. juni 2010.

NEW MOON, USA, 2009. Instruktion: Chris Weitz. Medvirkende: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Billy Burke, Michael Sheen. Musik: Alexandre Desplat.

Læs også...
Skønheden og udyret mødes i tusmørket

12 kommentarer:

 1. lander filmen i dk i junni 2010? eller er det kun i usa?

  SvarSlet
 2. Den skulle efter planen få premiere på samme dato over det meste af verden.

  SvarSlet
 3. Jeg må sige... Jeg kan godt følge dig i din kritik af Twilight Sagaen. Den kunne godt være såvel skrevet som filmatiseret bedre. Nogle scener er virkelig dårligt lavet og det nærmest smerter mig at der ikke er lagt mere sjæl i optagelserne. Men uanset hvad, så er der bare noget over den historie der fænger romantisk anlagte sjæle verden over - teenagere eller ej. Jeg har aldrig oplevet så intens en interesse for en historie som den jeg oplever med Twilight og må konstatere... jeg er indædt Twimom på 33 år ;)

  SvarSlet
 4. Der er ingen tvivl om, at TWILIGHT-feberen vil hærge nogle år endnu, så det er sådan set ligegyldigt hvad jeg mener. Men når man nu i denne omgang ikke vil lave en bedre film ud af en lidt tyndbenet bog, så er man godt på vej til selv at tage livet af fænomenet - upåagtet at NEW MOON har solgt grotesk mange billetter.

  SvarSlet
 5. Ja, jeg håber virkelig at de har kælet lidt mere for detaljerne m.v. ved Eclipse. De burde i hvert fald have budgettet til det nu ;)

  SvarSlet
 6. jeg håber de går meget mere op i det i eclipse, for der manglede så meget i new moon!

  SvarSlet
 7. At der "mangler meget" i filmatiseringer, hører man ofte, men nu er bøger og film to forskellige medier. Og der er meget af det, der fungerer i bøger, der ikke kan fungere i en film. Jeg er mere spændt på, hvordan de i ECLIPSE får serveret de vitale ting i plottet, der slet ikke hænger sammen i bogen.

  SvarSlet
 8. Jeg bliver nysgerrig... Hvad er det du mener, der ikke hænger sammen i bogen? Nu skal det lige siges at jeg har valgt at se filmene først og derefter læse bøgerne. Jeg er nået til midt i Newmoon. Men jeg søger al det info jeg kan - spoilers eller ej. Jeg kan se (og læse) historien igen og igen ;)

  SvarSlet
 9. Nu vil jeg ikke spoile noget for andre læsere, men der et sted op til klimaks i ECLIPSE, hvor vores kvindelige hovedperson begynder at stille mærkværdige krav om hvor hendes elskede skal være, når det endelige opgør skal finde sted. De efterfølgende scener er direkte pinlige og usammenhængende.

  SvarSlet
 10. den er rigtig god men ikke uhyggelig

  SvarSlet
 11. Okay... men jeg glæder mig til at læse "New moon"

  SvarSlet