torsdag den 19. november 2009

Ulækker morder i en klæbrig kedeldragt

Ny fransk horror: HAUTE TENSION
Alexandre Aja er en af de franske instruktører, der har gjort karriere i Hollywood. Han lavede det solide og underholdende remake af THE HILLS HAVE EYES, der blev fulgt op af den småkedelige og ufokuserede MIRRORS. Nu venter vi på, at hans tredje amerikanske remake, PIRANHA 3-D, skal få premiere. Der er dog ingen tvivl om, at Hollywood ikke uden videre lader ham lave en film, der er lige så grum som den, der sikrede ham billetten til USA, nemlig HAUTE TENSION, også kendt som HIGH TENSION eller SWITCHBLADE ROMANCE.Alexia og Marie er et par studerende, der tager ud til Alexias forældre på landet for at få ro til at læse lektier. Om natten ringer det på døren og Alexias far lukker op. Han bliver straks slået ned og kort efter halshugget af en stor, prustende mand i en klæbrig kedeldragt. Marie hører lydene nedefra, og forsøger nu at få sit værelse til at se ud som om ingen har sovet der. Hun prøver at finde en telefon, imens morderen går amok i huset. Både Alexias mor og lillebror bliver dræbt. Alexia selv bliver slæbt ud i morderens varevogn. Marie når også at snige sig ind i bilen uden at blive opdaget. Nu begynder en mareridtsagtig tur gennem natten.Filmens titel er meget velvalgt. Det er ren energi fra start til slut, vi er vidne til. Philippe Nahon spiller den klammeste og mest frastødende dræber, der længe er set på film. Hans tunge åndedræt på lydsporet er med til at understrege hans status som et nådesløst rovdyr, der er helt uden grænser. Tidligt i filmen har vi set ham give sig selv et blowjob med et afhugget kvindehovede, så han er alt andet end en hyggelig fætter. Det markerer også, at dette ikke bare er en ligegyldig slasher, hvor en flok hjernedøde teenagere myrdes på stribe - denne film er ikke for sjov.

Cécile De France og Maïwenn Le Besco gør det virkelig godt i de to kvindelige hovedroller, selv om sidstnævnte i den sidste halvdel af filmen bare ligger bundet og kneblet i morderens varevogn. Det er Marie, der desperat må prøve at få de to piger ud af den umulige situation. Det gør hun med stor opfindsomhed, men hun er oppe mod kræfter, der ikke er til at styre.Der bliver ikke sparet på de makabre effekter i HAUTE TENSION. Blodet sprøjter i litervis, folk får skåret halsen over, mens andre får hovedet banket ind med en tung kølle. Den grimmeste og mest modbydelige rundsav kommer også i brug. Alexandre Aja hyrede ingen ringere end Gianetto De Rossi til at gøre HAUTE TENSION så ulækker som muligt. Han har bl.a. arbejdet på flere Lucio Fulci-film, så han må siges at være ekspert i den afdeling.

Plottet i HAUTE TENSION er et kapitel for sig, og jeg er ikke tvivl om, at rigtig mange vil udbryde... Nej, det er løgn!, når filmens hemmelighed bliver afsløret, efterfulgt at et... Det hænger sgu da slet ikke sammen! Men det gør det faktisk, men det kræver mindst endnu et gennemsyn af filmen, før man fatter, at instruktøren stort set overholder spillereglerne for sin groteske historie. Om den så stadig giver mening for en eller om man bryder sig om den, er en helt anden snak. Jeg er helt vild med HAUTE TENSION, selv om den er langt ude - det er energisk, brutal og vild underholdning. Og så kan man ikke forlange meget mere af en film.

HAUTE TENSION er udgivet på dvd i Danmark af SF Film. Det er en OK udgave, ganske vist uden noget som helst ekstramateriale. Bemærk, at filmen som udgangspunkt bliver afspillet med engelsk eftersynkronisering, så man skal lige ind i menuen og slå den over på fransk tale.

HAUTE TENSION, Frankrig, 2003. Instruktion: Alexandre Aja. Medvirkende: Cécile De France, Maïwenn Le Besco, Philippe Nahon, Franck Khalfoun, Andrei Finti. Musik: François Eudes.

3 kommentarer:

 1. Det er virkelig en fed oplevelse at se "Haute tension", og jeg var også utrolig imponeret over Cécile De France. Hun har et utroligt udtryksfuldt ansigt ...

  SvarSlet
 2. Jeg elsker også filmen og har set den mange gange efterhånden. I USA er der selvfølgelig nogle kritikere, der klandrer Aja for at have ladet morderen være homoseksuel og dermed at have lavet en homofobisk film! (hvad enten han vil det eller ej!!).

  I øvrigt skal man ikke være så ked af den danske DVD, selvom den er skrabet. Den amerikanske DVD har nemlig dub-titles i stedet for oversatte undertekster. Så køb hellere udgaven fra UK.

  SvarSlet
 3. Jep - jeg er med på vognen. For søren da en lækker fransk sag - også ved gensyn!
  - en fin og rammende anmeldelse - og cool med fransk-bølge herinde:-)

  SvarSlet