lørdag den 23. januar 2010

Dø, din fucking bitch

Jessica, Cassidy, Ellie, Claire, Chugs og Megan er medlemmer af pige-kollegiet Theta Pi, hvor man holder de vildeste fester. Under en af disse fester vil pigerne give Megans kæreste Garrett en lærestreg. Han har nemlig været hende utro. Desværre ender det hele med en fatal misforståelse, hvor Megan bliver dræbt. Nu må pigerne tænke hurtigt. Ingen af dem ønsker at ende bag tremmer, så de indgår en pagt om ikke at sige noget til nogen. Otte måneder senere er der fest igen i kollegiet - og en af gæsterne har set sig sur på pigerne. Er deres hemmelighed blevet afsløret og hvem er den mystiske morder?SORORITY ROW er instrueret af Stewart Hendler, der lavede den hæderlige WHISPER. Det er på overfladen et remake af THE HOUSE ON SORORITY ROW fra 1983, men de to film har ikke meget med hinanden at gøre. SORORITY ROW henvender sig i den grad til et moderne publikum, hvor alle er på Facebook og er dybt afhængige af deres mobiltelefoner - bl.a. af Pin Me-tjenesten, så de på et kort kan se, hvor deres venner er henne i verden.

Og så er de fuldstændig ude af stand til at tale pænt til hinanden. Alle hakker på alle og det er helt OK at kalde sin bedste veninde for en bitch. Og fyrene er bare ude på at drikke sig i hegnet og få noget på den dumme. Der er reelt ikke en eneste person i filmen, man kan holde af, og derfor er man komplet ligeglad med, om de bliver myrdet eller ej.Selve mordene har en snert af kreativitet, men det er hverken særlig blodigt eller særlig uhyggeligt. Hertil kommer et energisk billedsprog, hvor det utålmodige håndholdte kamera og de hurtige klip prøver at signalere dynamik, selv om denne ikke er til stede.

Eneste lyspunkt er Carrie Fisher i rollen som den barske bestyrer af pige-kollegiet. Hun kan virkelig sparke røv. Ellers er det bare en omgang standard-horror med en gruppe uinteressante skuespillere, der næppe nogensinde vil blive til noget stort - heller ikke Rumer Willis, der er datter af Bruce Willis. Hun er godt nok talentløs.En film som SORORITY ROW afslører i den grad, at hvis man skal lave slashere i dag, så skal man have noget nyt at komme med. I en god gammeldags FRIDAY THE 13TH-film fik vi også en gruppe irriterende teenagere, der bare var slagtekvæg for galningen ude i skoven. Men der var en charme og en dynamik mellem disse mennesker, der gjorde filmene interessante og spændende.

Den slags film fungerer ikke uden videre i dag, fordi tidsånden er blevet hårdere og mere kynisk - personerne er så ucharmerende, at vi bare ønsker dem aflivet i løbet af det første kvarter. Selvfølgelig er de en spejling af det publikum, filmen er lavet til, men jeg tror ikke, at vi om 30 år vil kunne se tilbage på SORORITY ROW med de samme nostalgiske følelser, som vi i dag har for en film som THE HOUSE ON SORORITY ROW.

Jeg så SORORITY ROW i den engelske dvd-udgave. Filmen udkommer herhjemme den 26. marts fra Nordisk Film.

SORORITY ROW, USA, 2009. Instruktion: Stewart Hendler. Medvirkende: Briana Evigan, Margo Harshman, Rumer Willis, Jamie Chung, Leah Pipes. Musik: Lucian Piane.

2 kommentarer:

 1. Kære Søren,

  Du ønskes hermed et stort tillykke med fødselsdagen!

  Må du blive levende begravet i velkomne horror-relaterede gaver!

  mvh.
  Nicolas

  SvarSlet