onsdag den 3. marts 2010

Stephenie Meyer kører sit TWILIGHT-univers ud over afgrunden

Jeg var meget lidt imponeret af ECLIPSE, den tredje bog i Stephenie Meyers TWILIGHT-serie. Derfor har jeg ikke haft den store trang til at få læst BREAKING DAWN, fjerde og sidste bind, men nu skulle det altså være - ikke mindst fordi der foregår en heftig debat om bogen skal laves som en eller to film. Og jeg kunne jo lige så godt få det overstået. Det viste sig at være lettere sagt end gjort, for det har taget mig godt tre uger at komme igennem de 754 sider.

Kort om handlingen. Bella bliver gift med Edward og venter nu bare på, at hun kan blive forvandlet til en vampyr. De tager på bryllupsrejse til en tropeø, hvor de dyrker hed sex. Bella bliver selvfølgelig gravid og det er jo noget værre noget, fordi Edward er vampyr. De vender straks tilbage til USA, mens fosteret vokser med en forbløffende hastighed. Det er livstruende for Bella, men der er selvfølgelig den mulighed, at hendes eventuelle forvandling til vampyr kan redde hendes liv, men det er varulven Jacob ikke meget for.
Det er tydeligt, at BREAKING DAWN er skrevet op til en stram deadline
Jeg synes, det er en virkelig dårlig bog. Det er som om Stephenie Meyer slet ikke kan genkende sine personer længere. Bella er ganske vist stadig sit småforvirrede jeg, men hendes tilstand gør, at hun glider ud af handlingen i lange passager. Edward er blot en skygge af sig selv og finder sig i alt, mens Jacob bliver stadigt mere barnlig og irriterende. Han får endda lov til at være bogens fortæller over nogle hundrede sider, hvilket virker lidt kikset.

Bogens største svaghed er, at der ikke er noget plot, kun en handling. Og så snakkes der helt utroligt meget. Enhver lille ting skal vendes og drejes over flere sider, mens mere komplekse og dramatiske situationer bliver beskrevet på et splitsekund. Værst er det i bogens store klimaks, hvor vi pludselig har en masse vampyrer og en masse varulve i spil. Her er virkelig lagt op til bulder og brag, men i stedet får vi en tarvelig deus ex machina-slutning. Det er tydeligt, at BREAKING DAWN er skrevet op til en stram deadline, og at forlagsredaktøren ikke har haft modet eller evnerne til at sende bogen tilbage til Stephenie Meyer med besked om at gøre det bedre.

Nogle vil måske påstå, at jeg ikke kan bedømme disse bøger, fordi jeg ikke er i målgruppen. Det er noget vrøvl. En fortælling skal fungere, uanset om det er en Pixi-bog for småbørn eller en triviel lægeroman henne fra kiosken. Og BREAKING DAWN fungerer bare ikke. Og man kan se på alle de negative læseranmeldelser på bl.a. Amazon, at dette er en bog, der er i den grad har skuffet seriens trofaste fans. Ikke at det nødvendigvis skader salget, og jeg er ikke i tvivl om, at de i sidste ende nok splitter den op i to film for at øge profitten - selv om der dårligt nok er stof i denne bog til én.

Læs også...
Fascinerende vampyr-romantik
Vampyrer, varulve og teenage-klynk
ECLIPSE er en flad oplevelse

10 kommentarer:

 1. kamilla petersenmandag, 14 juni, 2010

  jeg vil bare sige at jeg var fuldstændig vild med alle fire bøger. dog synes jeg selv at det hvor jacob får sine kapitler er en kæmpe fejl, ville nok hellere have set fra edwards side. eller ingen af dem. men alt den snak du skriver omkring og ingen handling, det synes jeg er helt iorden. Man høre deres historier og det synes jeg som trofast fan af bøgerne er en spæendene læsning. jeg ikke vild med filmne har kun set den første og droppede det hurtigt for vidste det ville køre ud i en dårlig filmatisering. men dog håber jeg på den 5 bog set fra edwards side snart udkommer.

  SvarSlet
 2. Synes at historien fungerer godt og jeg nærmest holdt vejret fra start til slut. Delen med Jacob finder jeg også var ret væstentlig eftersom man ellers ville gå glip af en ret vigtig del af udviklingen i historien.

  Kamilla, jeg har lige været inde på Stephenie Meyers hjemmeside i går. Hun har laft hendes "Rough draft" af Edwards udgave (5´eren) ud på siden, da bogen var blevet lækket på nettet. Meget ærgerligt, for det betyder at hun foreløbigt ikke føler for at færdiggøre bogen. Hun ønsker sådan set ikke at nogen skal læse en så ufærdig udgave, men har lagt den ud så hendes læsere ikke skulle føle sig fristet til at søge bogen af ulovlige veje.

  Men jeg kan så anbefale bogen om Bree, som er ret kort, men fungerer som et godt supplement til resten af historien.

  SvarSlet
 3. Det er vist tydeligt, at anmelderen ikke kan finde hoved og hale i sin egen anmeldelse - Den må være blevet skrevet på en MEGET kort deadline ;)

  Spøg til side. Mange Twilight fans blev skuffet over Breaking Dawn, men ligeså mange blev positivt overrasket! Mig selv blandt andet (Sasa Kovacevic). Stephenie Meyer genkender udemærket sine egne personer og grunden til, at de er forskellige fra de andre bøger er naturligvis fordi de udvikler sig ligesom alle andre. At konstatere at Edward blot er en skygge af sig selv og at Jacob bliver mere og mere barnlig viser blot, at læseren/anmelderen læste bogen i en fart og ikke på grund af lyst. Så er det en selvfølgelig at anmeldelsen bliver negativ. Det er ikke en regel, at en anmeldelse kun er positiv, men der må skam gerne være gode og dårlige ting.

  Blot lidt tanker herfra. Spændende om min kommentar bliver godkendt :D

  SvarSlet
 4. Selvfølgelig bliver din kommentar godkendt. Nu kan man aldrig diskutere smag, men man kan diskutere hvorfor man kan eller ikke kan li' tingene - og jeg kunne ikke li' BREAKING DAWN. Og som jeg skriver i anmeldelsen, så blev den ikke læst i en fart, men over tre uger.

  Min generelle opfattelse af serien er, at den startede godt, men så er det ellers gået solidt ned ad bakke. Vil meget hellere læse Sookie Stackkhouse/TRUE BLOOD-bøger, selv om disse på det seneste også er blevet lidt svage i det.

  SvarSlet
 5. Du har ret. Man kan ikke diskutere smag. Det er dog ikke særlig ofte man finder, en anmelder som har haft fine anmeldelser af den første bog i serien og så efterfølgende nærmest dømt de andre bøger ude (Eclipse og Breaking Dawn).

  Jeg har endnu ikke læst True Blood, men jeg har hørt at karaktererne ikke er særlige troværdige - det kan være jeg burde give dem en chance.

  SvarSlet
 6. Karaktererne i TRUE BLOOD-serien er noget mere kulørte end i TWILIGHT, men har efter min mening flere nuancer. Giv den første bog en chance - jeg tror, at du vil blive overrasket.

  SvarSlet
 7. NU SLAPPER DU LIGE AF FISTER MEDISTER! DU SKAL BARE IKKE KRITISERER DAGGRY VERDENS BEDSTE BOG! HUN HAR IKKE GJORT NOGET GALT, UDOVER AT SLUTTE DEN! DET ER GODT AT HUN HAR TAGET JACOBS SYNSVINKEL IND I DET OG DEN ER BEDRE END DU BESKRIVER. DU MANGLER VOLTUIRERNE  SÅ JEG VIL ANBEFALE ALLE TIL AT SE DEN HVIS DE VIL HAVE EN GOD BOG

  SvarSlet
 8. Nej, det kunne ikke falde mig ind at slappe af! Jeg synes det er en møgbog - sådan er det, lev med det! ...og jeg tør endda sætte navn under min holdning - jeg gemmer mig ikke bag en tarvelig anonym kommentar.

  SvarSlet
 9. Jeg er på ingen måder en bogorm, jeg læser stort set aldrig den slags bøger fordi at jeg har for meget krudt i røven til den slags.

  Egentlig har jeg været en kæmpe efternøler i Twilight universet. Jeg så ikke Twilight før 1 måned inden at NM kom på dvd. Egentlig var det bare et tilfælde at jeg købte filmen, da den var på tilbud i 3 for 2's pris, fint nok - der gik så yderligere 2 måneder før jeg kiggede på coveret og tænkte at det da godt kunne være at jeg skulle se hvad den fik alle de stjerner for.

  Efter filmen sad jeg egentlig tilbage og tænkte, hvad skete der lige der? Og da jeg var syg på det tidspunkt så jeg den da lige igen, og så var jeg ved at dø af nysgerrighed. Jeg fandt så et sted hvor jeg kunne streame NM på nettet, og jeg var endnu mere på. Så kom ærgelsen over at der var nogle måneders venten på Eclipse, jeg måtte bare vide mere...

  Jeg bestilte bøgerne via Amazon fra USA, og siderne vendte bare sig selv. På 5 uger havde jeg læst hele sagaen. Jeg læste Breaking Dawn på 5 dage, jeg fik ikke sovet ret meget om natten i de dage.
  Ja, jeg blev også lidt skuffet over Jacobs bog, men fandt alligevel perspektivet interessant, bl.a. fordi at folk i dag dømmer andre på hvad de observerer og ikke er inde i hvad der egentligt er sket.

  Det er meget muligt at Jacob i anmelderens øjne optræder barnligt og irriterende, men som jeg ser det er han kun en teenager, der bliver presset til at tage ansvar og beslutninger, som han egentlig ikke er klar til. Han kan ikke finde ud af at håndtere sine følelser og reagerer med afmagt og stikker halen mellem benene når det følelsesmæssige pres bliver for stort.
  Hvad Bella angår så lever hun uvis frygt, hun er bange for at Volturierne pludselig dukker op uventet og at hun skal miste Edward og alle dem hun elsker, igen et enormt pres på en teenage pige, der i bund og grund burde have en tryg og ubesværet tilværelse. Jeg kan godt følge den ubetingede kærlighed, hun som mor nærer til sit ufødte barn og den uvished hun har da hendes krop konstant forandres i mens fostret vokser med enorm kraft, hvordan det føles som en sygdom, der æder hende op indefra. Jeg kan forstå Rosalie's kamp for fostret, da hun selv ønsker et barn så brændende men ikke kan eller må "lave" et for Volturiernes regelsæt.

  Jeg kan forstå Edward, der må observere "monsteret" får hans elskede til at sygne hen dag for dag, som en tumor, på trods af at han atter kæmper for at redde den stædige Bella fra døden.
  Jeg elsker den måde at Edward gennem sagaen gennemgår en positiv forvandling fra at være en pessimist, der skubber den eneste pige væk, der ser gennem hans maskerade og ind i den varme og kærlige fyr, som jeg anskuer lidt for at have Dr. Jekylls kamp mod Mr. Hyde.
  Edward sætter med sit lave selværd uselvisk alle sine følelser til side for at give sin elskede et trygt og lykkeligt liv, men i bund og grund gør han sig selv bjørnetjeneste, da han ikke kan leve uden hende. Han famler i blinde i hendes nærvær, da hun til hans frustration er den eneste han ikke kan læse og forud se, han kan ikke forstå at hun elsker ham så inderligt som hun gør. Med pagten hængende over hovedet og en klan af ulve, der truer med at dræbe hele Cullens familien hvis de forvandler Bella.
  Gennem hele sagaen synes jeg at de gør hinanden stærkere, Edward indser at hans ældgamle ideer om at kvinder er forsvarsløse væsner, der skal beskyttes og passes på i den sidste ende er uddateret, til at indse at Bella, trods hendes teenage klunteri faktisk vokser ind i taktisk stærk rolle. Han må indse at han ikke kan styre Bella eller andre selv og acceptere hendes valg og værdier.

  Jeg synes at hele sagaen er fantastisk skrevet, dog følte jeg lidt at delen om advokaten var en afstikker og krimi præget.

  Når min sommerferie indfinder sig har jeg tænkt mig at læse sagaen igen.
  Jeg kan kun anbefale andre at læse den også, i hvertfald hvis man er en håbløs romantiker som jeg selv ;)

  SvarSlet
 10. @Sara. Tak for din omfattende kommentar. Jeg synes et eller andet sted, at du nok rammer lige ned der, hvor en del TWILIGHT-fans er - nemlig, at det er et spændende og interessant univers, der er værd at fordybe sig i, men ikke i sådan en grad, at man hysterisk skal følge med i alt hvad hvad hver eneste skuespiller, der har haft bare en minimal forbindelse med en af filmene, har lavet.

  Som sagt... Jeg synes, at den første bog er cool. Resten siger mig ikke det store. Og hvis du, som du selv skriver, har "krudt i røven", så læs TRUE BLOOD i din sommerferie!

  SvarSlet