mandag den 26. april 2010

Tilbage til dødens huler

Først lige en lille advarsel. Hvis du ikke har set Neil Marshalls fremragende, nervepirrende og vildt klaustrofobiske THE DESCENT, så vil denne anmeldelse af 2'eren ødelægge en del af oplevelsen. Så skynd dig at få den set og vend tilbage på et senere tidspunkt. Alle andre kan godt læse videre.
Sarah slipper som den eneste levende ud af det ukendte hulesystem i Appalacher-bjergene, som hun har udforsket sammen med fem veninder. Nede i mørket stødte de på en art af blodtørstige væsener, der uden nåde dræber og spiser alt på deres vej. Men Sarah er så chokeret, at hun har glemt alt om turen i hulerne. Sherif Vaines undrer sig over, at Sarah har forskellige typer blod på tøjet, så han mistænker hende for at have slået sine kammerater ihjel. Han vil kickstarte hendes hukommelse og tvinger hende derfor ned i hulerne igen. Med på turen er også hjælpesheriffen Elen og tre erfarne hule-klatrere. Det varer ikke længe, før de brutale bæster får færten af eftersøgningsholdet...
THE DESCENT: PART 2 er instrueret af Jon Harris, klipperen på den første film, mens Neil Marshall har holdt øje med projektet som producent. Vi bliver altså i familien og det er da også en af disse sequels, der er en direkte fortsættelse af handlingen i en tidligere film. Der er dog nogle åbenlyse problemer i manuskriptet af J Blakeson, James McCarthy og James Watkins.

For det første ignoreres den grumme slutning i den engelske udgave af THE DESCENT, hvor Sarah ikke slipper ud af hulerne - dette er altså en sequel til den amerikanske version. For det andet er det lidt for bekvemt, at Sarah har fået hukommelsestab, så hun intet kan fortælle om sine oplevelser. Og for det tredje er det dybt uansvarligt og uprofessionelt, at sheriffen slæber et så traumatiseret menneske ned i hulerne igen. Det er lidt for konstrueret, men det kan så ikke være anderledes.
Men handlingen tager fart, når vi først er ned under jordoverfladen. De ækle kravlere er alle vegne og de er vildere end nogensinde. Man kan godt fornemme, at filmen er instrueret af en klipper, for der serveres en stribe meget effektive chokscener undervejs. De er virkelig godt timet. Og der er også skruet pænt op for de klamme og ulækre elementer, så det er en effektiv rutschebanetur ned i Helvede, vi kommer med på. Det er grum og blodig underholdning, der især vil gå lige i nervesystemet på folk, der lider af klaustrofobi. THE DESCENT: PART 2 er dog ikke på niveau med 1'eren, men det er en solid sequel, der leverer varen.

THE DESCENT: PART 2, England, 2009. Instruktion: Jon Harris. Medvirkende: Shauna Macdonald, Douglas Hodge, Anna Skellern, Gavan O'Herlihy, Krysten Cummings. Musik: David Julyan.

Læs også...
Underjordisk uhygge

Ingen kommentarer:

Send en kommentar