torsdag den 6. maj 2010

I SPIT ON YOUR GRAVE på norsk

For at blive færdig med at skrive en bog tager Rikke ud på landet - til et hus i den lille by Dokka, hvor hun har boet før. Forholdet til kæresten derhjemme er lidt anstrengt, så hun har brug for fred og ro, men det finder man ikke i Dokka. Tre lokale bøller bliver fristet af den kønne pige, så de overfalder og voldtager hende. Og med en kniv skærer de ordet "hora", luder, i panden på hende. Det skulle de aldrig have gjort. Rikke vil have hævn og hun går helt amok.

HORA er instrueret af Reinert Kiil og er lavet for bare 240.000 norske kroner. Det er altså en ægte independent-produktion, vi har med at gøre - lavet på ren energi og kærlighed til genren. Desværre er resultatet alt andet end vellykket. Instruktøren lægger ikke skjul på, at HORA er inspireret af rape and revenge-klassikeren DAY OF THE WOMEN (aka I SPIT ON YOUR GRAVE). Samtidig var tanken at sende en venlig hilsen til hele grindhouse/exploitation-genren, men dermed har man i den grad fået malet sig ind i et hjørne. HORA har intet nyt at byde på og ender bare med at være en billig kopi.

Nu kræver rape and revenge-film ofte nøgenhed af skuespillerne, og det er intet problem for Isabel Vibe, der spiller Rikke. Hun har nemlig en fortid som pornostjerne i Norge. Desværre har hun ellers ikke så mange strenge at spille på - det er mest noget med at virre lidt med hovedet, når hun skal virke forvirret eller kontrær. Men hun skal have point i bogen for at have taget en så fysisk krævende rolle, hvor hun virkelig blotter sig selv.

Én ting er, at Rikke eftertragtes af de tre norske hillbillies - noget andet er, at instruktøren også er glad for hendes attributter. Så vi får lige en scene, hvor hun stritter lidt med røven, da hun er ved at gøre sig klar til at skrive på et tæppe udenfor hytten. En tur i bilen skal selvfølgelig filmes, så man kan se ned i kavalergangen, og så skal hun naturligvis også spise en banan. Nudge, nudge... know what I mean? Disse scener er måske med til at pirre publikum, men er det for at få os til at tænke over, om vi selv har lyst til at kaste os over Rikke? Eller er det for at udfordre tanken om hvorvidt hun er en hora eller ej? Jeg aner det ikke, men jeg tror heller ikke en bjælde på, at instruktøren har tænkt på det.

Dermed bliver HORA en film, der flagrer ud i alle retninger. Det er da sjovt nok, at man blandt de mange horror-produktioner fra Norge også kan finde en rigtig rape and revenge-film, men brug hellere tiden på at gense I SPIT ON YOUR GRAVE eller THE LAST HOUSE ON THE LEFT.

HORA, Norge, 2009. Instruktion: Reinert Kiil. Medvirkende: Isabel Vibe, Kenneth Falkenberg, Gaute Næsheim, Eik Ommedal, Jørgen Langhelle. Musik: Vegard Blomberg.

4 kommentarer:

 1. En lille fugl har sunget lidt om, at man hos AWE rent faktisk var uenige om, hvorvidt de skulle udsende filmen. 50% af AWE-holdet syntes det var en fed film, de resterende 50% syntes, det var noget makværk. Som bekendt er AWE et tomandsselskab. ;o)
  AWE har da iø også valgt kun at udsende den i Norge.

  SvarSlet
 2. Jan Schmidt insisterer på, at AWE også har udsendt den i Danmark, og at der sågar skulle findes et dansk cover!

  SvarSlet
 3. Den er ganske rigtigt kommet på dansk dvd nu, men i første omgang kom den kun i Norge.

  SvarSlet
 4. I følge deres hjemmeside er der i alt fald nu udsendt en dansk udgave. Den er også anmeldt på flere af de danske filmsites. Omslagsteksten "Med hagla i handa og hora i panna!" fra det norske cover er blevet til "Med bly i hånden og blod i fjæset!". :D

  SvarSlet