tirsdag den 25. maj 2010

Sløj islandsk slasher

En flok turister er på Island for at se på hvaler. De bliver sejlet ud i en gammel båd, men desværre er der ikke mange hvaler i farvandet. Kaptajnen spørger nogle kolleger til råds over radioen og bliver sendt i en bestemt retning. Få øjeblikke senere kommer han alvorligt til skade i en ulykke, fordi en af turisterne dummer sig. Hjælpen er dog nær i form af et lille fartøj, der "tilfældigvis" kommer sejlende. Snart er vores turister på vej mod en gammel hvalfangerbåd, hvor der venter dem et blodigt mareridt.
Island er ikke lige det første land, man tænker på, når det gælder slasherfilm, men nu har de altså lavet en af slagsen. REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE har manuskript af den prisbelønnede forfatter Sjón og er tydeligvis en hyldest til THE TEXAS CHAIN SAW MASSACRE. Man har endda hyret selveste Gunnar Hansen til en mindre rolle - han stammer oprindeligt fra Island. Og man skulle tro, at den usædvanlige lokalitet kunne være med til at hæve en produktion som denne. Men sådan er det desværre ikke - REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE er en rodet og kedsommelig affære, der ikke kan imponere en gammel slasher-fan som mig.
Instruktøren kan ikke gøre op med sig selv om dette skal være en komedie eller måske en social satire, hvor de morderiske tossers gerninger kan forklares ud fra en frustration over, at Island ikke længere er en stolt hvalfanger-nation. Skuespillerne er heller ikke den store oplevelse. De er tydeligvis blevet ladt i stikken af instruktøren, der hverken kan få turisterne til at fremstå som troværdige eller morderne som udpræget skræmmende. Det er i øvrigt lidt kikset, at det meste af filmen foregår på et ubehjælpsomt engelsk. Alt i alt en flad affære, der på ingen måde truer Norges position som Nordens pt. hotteste horror-land.

REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE, Island, 2009. Instruktion: Júlíus Kemp. Medvirkende: Pihla Viitala, Nae, Terence Anderson, Miranda Hennessy, Gunnar Hansen. Musik: Hilmar Örn Hilmarsson.

2 kommentarer:

  1. Er det en film, der er kommet på det danske dvd-marked, eller er det den engelske, som også går under HARPOON?

    SvarSlet
  2. Ja, det glemte jeg at skrive. Jeg har set den engelske dvd, der hedder HARPOON: REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE. Fiks og mundret titel, synes jeg... not!!!!

    SvarSlet